한국버섯학회지 (Journal of Mushroom)
- 제9권4호
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- Pages.194-197
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- 2011
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
DOI QR Code
산겨릅나무와 옻나무 톱밥배지에서 재배한 느타리버섯의 함유성분 분석
Metabolizing analysis according to the sawdust media of Pleurotus ostreatus
- 신유수 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 양보현 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 강보연 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 김현수 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 이지현 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 홍윤표 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 이상원 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 이찬중 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 김승유 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부)
- Shin, Yu-Su (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA) ;
- Yang, Bo-Hyun (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA) ;
- Kang, Bo-Yeon (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA) ;
- Kim, Hyun-Soo (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA) ;
- Lee, Ji-Hyun (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA) ;
- Hong, Yoon-Pyo (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA) ;
- Lee, Sang-Won (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA) ;
- Lee, Chan-Jung (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA) ;
- Kim, Seung-Yoo (Department of Medicinal Crop Research, National Institute of Horticultural and herbal science, RDA)
- 투고 : 2011.12.03
- 심사 : 2011.12.13
- 발행 : 2011.12.31
초록
최근 수목자원의 다양한 생리활성 기능이 알려지면서 이들 수목자원을 이용한 기능성 배지 자원에 관한 연구가 많이 진행되어 오고 있다. 이들 수목자원이 가지고 있는 기능성 성분이 담자균류인 버섯에 의해 분해 또는 다른 유도체화합물로 전환되는 연구에 관심이 고조 되고 있다. 산겨릅나무는 한방에서 잎과 목부를 간염, 간경화, 간암등의 간질환치료제 및 백혈병, 당뇨병, 신장염이나 부종의 치료에 사용하며 또한 음주시 산겨릅나무의 목부 추출물을 복용하면 주독을 예방할 수 있다고 한다. 산겨릅나무의 주요 성분으로는 salidroside(Sal)로 amyloid-
The transitivity of Chemical constituents by Pleurotus ostreatus cultivated in different raw sawdusts, which are Acer tegmentosum MAX, Rhus verniciflura, was investigated. The HPLC chromatography patterns on the chemical constituents of P. ostreatus showed the similar chromatography patterns in the different raw sawdusts and control sawdust. The unknown chemical constituents of P. ostreatus cultivated in the mixed medium added 10 %, 20% raw sawdusts, respectively, were increased. But the significance results in the mixed medium added 50% raw sawdusts were not showed. The chromatography patterns of mycelia grown in media added the 80% MeOH extracts of A. tegmentosum and R. verniciflura showed the similar patterns in comparison with control mycelia. In the results, the secondary metabolites of functional media were not degrade and changed to other derivatives compounds by P. ostreatus.
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