한국버섯학회지 (Journal of Mushroom)
- 제9권4호
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- Pages.139-144
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- 2011
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
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홍삼박을 이용한 병재배 느타리버섯의 첨가배지 개발
Development of new substrate using redginseng marc for bottle culture of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus)
- 이찬중 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 한혜수 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 전창성 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 정종천 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 오진아 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 공원식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 박기춘 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 박춘근 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 신유수 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부)
- Lee, Chan-Jung (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Han, Hye-Su (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Jhune, Chang-Sung (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Cheong, Jong-Chun (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Oh, Jin-A (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Kong, Won-Sik (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Park, Gi-Chun (Department of Herbal Crop Research, NIHHS, RDA) ;
- Park, Chun-Geon (Department of Herbal Crop Research, NIHHS, RDA) ;
- Shin, Yu-Su (Department of Herbal Crop Research, NIHHS, RDA)
- 투고 : 2011.10.25
- 심사 : 2011.11.08
- 발행 : 2011.12.31
초록
면실박을 대체하기 위하여 국내에서 유기성 폐자원으로 생산되는 홍삼박의 첨가량을 구명하기위하여 실험을 실시하였다. 홍삼박의 총 탄소함량은 45%, 총 질소함량은 2.7%이었으며, C/N율은 16.7이었다. 혼합배지의 이화학성 중 pH는 4.6~4.9이였으며, 총 질소함량은 2.5~2.8로 처리간에 뚜렷한 차이가 없었다. 홍삼박 첨가량에 따라 인산(
This study was carried out to investigated mixing ratio of redginseng marc using organic waste resource for production cost-reduction of oyster mushroom. Redginseng marc were examined as substitute of cottonseed meal which was primary nutritive material of mushroom growing substrate. Total nitrogen and carbon source of redginseng marc was 45% and 2.7%, respectively and C/N ratio was 16.7. Total nitrogen source and pH of substrate mixed with redginseng marc was 4.6~4.9 and 2.5~2.8, respectively. The contents of