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Consideration of the Employment Effect of Food Service in Korea through an Input-output Table

산업연관표를 통한 우리나라 외식산업의 고용효과 고찰

  • 황성혁 (세종대학교 경영대학) ;
  • 최용훼 (세종대학교 경영대학) ;
  • 한규철 (세종사이버대학교 경영학부)
  • Received : 2011.05.03
  • Accepted : 2011.05.20
  • Published : 2011.06.10

Abstract

Under the crisis of global economy, a creation of employment became an important economic issue in Korea. Recently, the structure of Korea economy has been shifted to technology intensive industry. So, Korea economy has been placed on growth without job. Food service industry to overcome this situation has begun to receive attention as a good alternative. Therefore, this study analyzed the effect of the food service industry up on the national employment in Korea using input-output table. Food service industry has a high influence on related industries that are within a food system in respect to job creation. These results show that it is important to provide support policies by government to develop a food service industry.

경제 성장에 따른 산업화와 소득 수준의 증가, 그리고 여성의 경제활동 참여가 증가하면서 우리나라 외식산업이 급속하게 성장하였다. 고용친화적인 외식산업의 성장은 고용창출 효과에 기여할 것으로 기대하여 본 논문은 한국은행에서 발표한 산업연관표를 이용하여 외식산업이 고용부문에 어떤 영향을 미쳤는지 살펴보는 것을 목적으로 한다. 분석 결과에 의하면, 2005년 기준으로 외식업 분야의 10억 원의 생산증가를 위하여 직접적으로 필요한 피용자(임금근로자)는 11.3명이고 피용자뿐만 아니라 자영업자와 무급가족종사자 모두 포함하면 24.6명이 필요한 것으로 나타났다. 외식업의 생산 증가를 위해 필요한 노동자(임금근로자 및 자영업자와 무급가족종사자 포함)의 수가 해를 거듭할수록 지속적으로 감소하는데 이는 외식업의 노동생산성 증가로 여겨진다. 즉, 외식업의 사업체 규모 확장, 시설 자동화로 인한 것으로 여겨진다. 외식산업이 다른 산업의 고용창출에 미친 파급효과를 살펴보면, 2005년 기준으로 10억 원의 생산증가로 인해 유발되는 취업자 수는 40명인 것으로 나타났다. 이때 외식업 분야의 직접적인 취업유발인원은 24.9명, 그리고 15.2명은 타산업에 간접 유발된 취업자로 나타났다. 직접 취업유발인원에 대한 간접 취업유발인원의 비율이 계속 증가하고 있는데 이는 외식업의 수요 증가가 타산업 취업유발에 미치는 영향이 점차 커져가고 있음을 의미한다. 따라서 외식산업을 통해 고용창출 효과를 높이기 위한 정부의 장·단기적 정책 방안 마련이 필요하다.

Keywords