Estimation of Carbon Footprint in Cherry-tomato Production System and Carbon Labelling in Agriculture Product

시설방울토마토의 생산과정에 있어 탄소배출량 산정과 농산물의 탄소라벨링

  • 김영란 (동국대학교 식품산업관리학과 대학원) ;
  • 윤성이 (동국대학교 식품산업관리학과)
  • Received : 2011.08.30
  • Accepted : 2011.09.23
  • Published : 2011.09.30

Abstract

This study was carried out to estimate carbon footprint and to establish of LCA of cherry-tomato production system. I have case study in cultivate cherry tomato (1 kg) calculate in carbon foot print. LCA carried out to estimate carbon foot print and to establish of LCI (life cycle inventory) database of cherry tomato production system. The data is from Research of Farmer's income in 2007 (RDA, 2008), and used Pass (4.1.3) program. The value of fertilizer, amount of pesticide input were show the environmental effect and direct emission. Carbon foot printing in agriculture guarantee the choice right th consumer th choose the row carbon goods. Its can make to strengthen of agriculture and food industry's reduction effort of $CO_2$. Nowadays consumer request food's safety and environment friendly process. Carbon foot printing needs consumer's relief and incentives.

Keywords

References

  1. 남재작. 2010. 농림수산식품분야 탄소표시제 및 탄소포인트제 도입방안. 농림부.
  2. 박민선. 2009. 초국적농식품체계와 먹을거리위기. 한국농촌사회학회 춘계학술대회.
  3. 소규호.이길재.김건엽 등. 2010. 콩의 생산과정에서 발생하는 탄소배출량 산정 및 전과정평가. 한국토양비료학회지 43(6).
  4. 윤성이.권혁준. 2011. 전과정평과를 통한 유기농자재의 탄소배출량산정연구 - 유기질비료를 중심으로. 한국유기농업학회지 9(1).
  5. 이건모.허탁.김승도. 1998. 환경 전과정평가(LCA)의 이론과 지침. 한국인정원.
  6. 조완형. 2008. 지구온난화 극복을 위한 한살림의 대응과제. 모심과 살림.
  7. 최명애. 2009. 식품수송 따른 환경부담. 2009. 6. 경향신문.
  8. 허남혁. 2006. 로컬푸드란 무엇인가. 한국농촌사회학회 정기학술대회.
  9. 한국농촌경제연구원. 2011. 2011 농업 전망.
  10. 환경부. 2004. 환경성적표지 작성지침 및 인증기준. 환경부 고시 제2004-26호.
  11. 농림수산식품부(www.maf.go.kr)
  12. 농촌진흥청 작물과학원(www.nics.go.kr)
  13. 국가 LCI 데이터베이스정보망(http://www.edp.or.kr/lcidb)
  14. 농촌진흥청. 2008. 2007 농축산물 소득자료집.