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Evaluation of Freshness of Chicken Meat during Cold Storage Using a Portable Electronic Nose

휴대용 전자코를 이용한 계육의 냉장 중 신선도 평가

  • 이훈수 (충남대학교 바이오시스템기계공학과) ;
  • 정창호 (다산알엔디) ;
  • 김기복 (한국표준과학연구원) ;
  • 조병관 (충남대학교 바이오시스템기계공학과)
  • Received : 2009.09.10
  • Accepted : 2010.04.02
  • Published : 2010.04.30

Abstract

The purpose of this study was to evaluate the freshness of chicken meat during 19 d of storage at $4^{\circ}C$ using a portable electronic nose. The portable system consisted of six different metal oxide sensors and a moisture sensor. Determination of volatile compounds with gas chromatography-mass spectrometry, total bacterial count (TBC), and 2-thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) monitored the quality change of the samples. These results were compared with the results measured by the electronic nose system. TBC and TBARS measurements could be separated into five groups and seven groups, respectively, among ten groups. According to principal component analysis and linear discriminant analysis with the signals of the portable electronic nose, the sample groups could be clearly separated into eight groups and nine groups, respectively, among ten groups. The portable electronic nose demonstrated potential for evaluating freshness of stored chicken.

본 연구에서는 저장기간에 따른 계육의 신선도 변화를 GC-MS를 이용한 가스 성분의 변화, 미생물의 총균수와 지방 산패도의 변화를 통해 분석하고, MOS 센서와 수분센서를 기반으로 한 전자코 시스템을 구성하여, 계육의 품질 평가를 실시하였다. 계육의 GC-MS, 미생물, 지방 산패도를 이용한 품질의 측정결과 저장기간이 증가함에 따라 품질은 저하되었고, 저장기간이 5일 이후부터 급격한 품질의 저하를 나타내기 시작했다. 전자코 시스템을 이용한 실험결과, 그래프 분석을 이용하여 계육은 저장기간 초기부터 저장기간의 증가에 따라 선형적으로 저항값의 변화율이 감소함을 확인할 수 있었다. 전자코 센서의 신호를 이용하여 주성분 분석을 한 결과 저장일수에 따라 제1, 2주성분이 뚜렷이 구분됨을 확인할 수 있었다. 선형판별을 이용하여 분석한 결과 1일에서 19일까지 전체 분류 정확도가 92.5%였다. 저장 초기의 1일에서 5일까지의 데이터를 기반으로 선형판별분석을 한 경우 제1, 2판별함수를 이용할 경우 100%의 정확도를 보였다. 결론적으로 본 연구에서의 전자코를 이용한 계측과 주성분분석 및 선형판별분석법을 이용할 경우 냉장 저장된 계육의 신선도 변화가 예측 가능함을 확인할 수 있었다.

Keywords

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