DOI QR코드

DOI QR Code

전탕방법에 따른 전탕액의 추출률 비교연구 - 평위산 전탕액의 Hesperidin HPLC 분석 -

Comparative Study of Extraction Efficiency of Water Decoction with or Without Non-woven Fabric

  • 양웅모 (경희대학교 한의과대학 처방제형학교실) ;
  • 정규진 (경희대학교 한의과대학 처방제형학교실) ;
  • 김경욱 (경희대학교 한의과대학 처방제형학교실) ;
  • 배현수 (경희대학교 한의과대학 생리학교실) ;
  • 장문석 (경희대학교 한의과대학 처방제형학교실) ;
  • 박성규 (경희대학교 한의과대학 처방제형학교실)
  • Yang, Woong-Mo (Department of Prescriptionology, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University) ;
  • Chung, Kyu-Jin (Department of Prescriptionology, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University) ;
  • Kim, Kyung-Wook (Department of Prescriptionology, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University) ;
  • Bae, Hyun-Su (Department of Physiology, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University) ;
  • Chang, Mun-Seog (Department of Prescriptionology, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University) ;
  • Park, Seong-Kyu (Department of Prescriptionology, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University)
  • 투고 : 2010.02.01
  • 심사 : 2010.03.22
  • 발행 : 2010.03.30

초록

Objectives : To evaluate the extraction efficiency of water decoction with or without non-woven fabric underlying comparison of the HPLC (high-performance liquid chromatography) profiles of the hesperidin which is the standard of Citri Pericarpium. Methods : Pyungwisan, which is comprised of Atractylodis Rhizoma, Magnoliae Cortex, Citri Pericarpium, Glycyrrhizae Radix, Zingiberis Rhizoma, and Ziziphy Fructus, was extracted in boiling water with non-woven fabric or without non-woven fabric. Then hesperidin content was analyzed by HPLC. Results : The contents of hesperidin in the water extract of Pyungwisan which was decocted without non-woven fabric showed $219.57{\pm}2.51\;mg/g$ and $138.90{\pm}6.32\;mg/g$ in with non-woven fabric decoction. Conclusions : These results suggest that herbal decoction without non-woven fabric might increase extraction efficiency.

키워드

참고문헌

  1. 박성규, 김윤경, 오명숙. 처방제형학. 서울 : 영림사. 2006 : 347-9.
  2. 서창섭, 황대선, 이준경, 하혜경, 천진미, 엄영란, 장설, 신현규. 전탕 전과 후의 중금속, 잔류농약 및 잔류이산화황의 농도변화-소화기계 약을 중심으로. 대한본초학회지 2009 ; 24(1) : 111-9.
  3. 전국한의과대학 공동교재편찬위원회 편저. 본초학. 서울 : 영림사. 2004 : 392-4.
  4. Verzera A, Trozzi A, Gazea F, Cicciarello G and Cotroneo A, Effects of rootstock on the composition of bergamot(Citrus bergamia Risso et Poiteau) essential oil. J Agric Food Chem. 2003 ; 51 : 206-10. https://doi.org/10.1021/jf0206872
  5. Ogawa K, Kawasaki A, Yoshida T, Nesumi H, Nakano M, Ikoma Y and Yano M. Evaluation of auraptene content in citrus fruits and their products. J Agric Food Chem. 2000 ; 48 : 1763-9. https://doi.org/10.1021/jf9905525
  6. 김동현, 김남재, 배은아, 한명주. Hesperidin 대사에 의한 대금음자(對金飮子)와 평위산(平胃散)의 처방해석. 생약학회지. 1998 ; 29(2) : 136-41.
  7. 이미경, 최옥경, 박진호, 조정희, 김도훈, 백주현, 김효진, 이기용, 김상두, 김영중, 성상현. HPLC-DAD 를 이용한 평위산 중의 Hesperidin 및 Glycyrrhizin 의 동시분석법 확립. 생약학회지. 2008 ; 39(3) : 199-202.
  8. 김도완, 박창국. 전탕시간에 따른 생대황 및 주대황이 어혈병태모형에 미치는 영향. 제한동의학술원논문집. 1998 ; 3 : 1-25.
  9. 김호철, 안덕균, 이상인, 김용진. 전탕기의 재질과 전탕시간에 다른 추출효과에 관한 연구. 대한본초학회지. 1993 ; 8(1) : 29-36.
  10. 박문배, 김인호. Kromasil HPLC 칼럼에서 온도와 이동상 조성비에 따른 Ketoprofen과 Ibuprofen 라세미체의 분리특성. 화학공학. 2009 ; 47(1) : 54-8.
  11. 김윤경. 육계의 전탕 방법이 성분유출과 약효에 미치는 영향-제형 개변에 관한 연구. 경희대논문집. 2000 ; 23(1) : 185-207.