Abstract
LCA (Life Cycle assessment) was carried out to estimate on carbon footprint and to establish of LCI (Life Cycle Inventory) database of sweetpotato production system. Based on collecting the data for operating LCI, it was shown that input of organic fertilizer was value of 3.26E-01 kg $kg^{-1}$ and it of mineral fertilizer was 1.02E-01 kg $kg^{-1}$ for sweetpotato production. It was the highest value among input for sweetpotato production. And direct field emission was 2.47E-02 kg $kg^{-1}$ during sweetpotato cropping. The result of LCI analysis focussed on greenhouse gas (GHG) was showed that carbon footprint was 4.05E-01 kg $CO_2$-eq. $kg^{-1}$ sweetpotato. Especially $CO_2$ for 71% of the GHG emission and the value was 2.88E-01 kg $CO_2$-eq. $kg^{-1}$ sweetpotato. Of the GHG emission $CH_4$, and $N_2O$ were estimated to be 18% and 11%, respectively. It might be due to emit from mainly fertilizer production (32%) and sweetpotato cultivation (28%) for sweetpotato production system. $N_2O$ emitted from sweetpotato cultivation for 90% of the GHG emission. With LCIA (Life Cycle Impact Assessment) for sweetpotato production system, it was observed that the process of fertilizer production might be contributed to approximately 90% of GWP (global warming potential). Characterization value of GWP and POCP were 4.05E-01 $CO_2$-eq. $kg^{-1}$ and 5.08E-05 kg $C_2H_4$-eq. $kg^{-1}$, respectively.
고구마 생산체계의 탄소성적을 평가하기 위하여 LCI database 구축하고 전과정 영향평가를 통한 잠재적 환경영향을 평가하였다. 인벤토리 목록구축을 위한 자료 수집 결과 고구마의 투입물 중 유기질비료의 투입비가 71% 매우 높았고, 화학비료는 22%, 투입되는 에너지의 6%의 순이었다. 유기질 비료 투입량은 3.26E-01 kg $kg^{-1}$ sweetpotato, 무기질비료는 1.02E-01 kg $kg^{-1}$ sweetpotato, 고구마를 재배할 때 발생되는 직접배출 ($CO_2$, $CH_3$, $N_2O$)은 2.47E-02 kg $kg^{-1}$ sweetpotato였다. 탄소성적은 4.05E-01 kg $CO_2$-eq. $kg^{-1}$ sweetpotato이며, $CO_2$의 배출량이 2.88E-01 kg $CO_2$-eq. $kg^{-1}$ sweetpotato로 전체 온실가스배출 중 71%를 점유하였고, $CH_4$ 18%, $N_2O$가 11%였다. 이들의 공정별 기여도 분석결과 $CO_2$는 비료생산공정과 고구마생산에서 주로 발생하였고, 기여도는 약 32%, 28%였다. $N_2O$는 고구마를 재배할 때 가장 많이 발생되었고, 기여도는 약 90%였다. 전과정 영향평가 결과 비료생산은 모든 영향범주에서 가장 큰 기여도를 나타내었다. GWP (지구온난화범주)에서 고구마재배에 의한 기여가 약 12% 정도였으며, 비료생산은 약 90%였다. GWP와 POCP (광화학산화물생성) 범주의 특성화 값은 각각 4.05E-01 $CO_2$-eq. $kg^{-1}$, 5.08E-05 kg $C_2H_4$-eq. $kg^{-1}$이었다.