DOI QR코드

DOI QR Code

Study on the Dietary Habit, Nutrient Intake, and Health Status According to Their Majors Among College Women in Sahmyook University

삼육대학교 여대생의 전공에 따른 식습관, 영양소섭취상태 및 건강습관에 관한 비교

  • Received : 2010.01.12
  • Accepted : 2010.05.28
  • Published : 2010.06.30

Abstract

This study was conducted to compare the dietary habits, nutrient intake and health status of female college students at Sahmyook University according to their majors. Specifically, women majoring in literature and science (77), food and nutrition (103) and sport (73) were evaluated. College women in the sports department were more likely to have a part-time job and had greater expenses than women in the other departments. The average height of college women in the sports department (164.3${\pm}$4.6 cm) was 2.04 cm taller than that of women with other majors (162.3${\pm}$4.7 cm). College women in the department of literature and science were more likely to have an unbalanced diet, even though they commonly ate small amounts of fruit as snacks. They were more prone to take nutrient tablets and vitamins when compared to women in the other departments. College women in the department of sport were more likely to have unbalanced meals (31.5%) and to overeat. Students in the department of food and nutrition ate more fruit, vitamin C and E but less cholesterol containing foods (p<0.05), less fast food and fried food than students in the other departments. The subjects in the department of sport ate less bread, sweet potatoes, fast foods and fried foods but more calories, fat, vitamin A, vitamin B, niacin, Ca, P and cholesterol than students in the other departments (p<0.05). They were also more likely to exercise for more than two hours a day. The most common problems among college women were going without meals, eating an unbalanced diet, overeating, intake of ill-balanced nutrients and lack of exercise. It was found that college women in the department of sport had a better intake of nutrients and maintained healthier life styles.

본 연구는 삼육대학교에 재학 중인 20~24세의 여대생 253명을 대상으로 전공에 따라 일반(인문계 및 이공계) 전공자(77명), 식품영양학 전공자(103명) 및 체육학 전공자(73명)로 분류하여 이들의 식습관, 영양소섭취상태, 건강습관 및 신체계측 조사를 통하여 차이점을 분석하였다. 전체 여대생들이 한 달 동안 쓰는 용돈으로는 20~30만원이 가장 많았다. 여대생들의 평균 신장은 162.3${\pm}$4.7 cm, 평균 체중은 52.2${\pm}$5.1 kg이었으며, 평균 체질량지수는 19.8${\pm}$1.8 kg/$m^2$로 조사되었다. 전체 여대생들의 평소 식사시간의 규칙성을 보면, 17.8%만이 규칙적이라고 답한 반면에, 29.3%는 평소의 식사시간이 불규칙적이라고 답하였다. 여대생들의 30.0%가 아침식사를 하는 것으로 조사되었고, 조사대상자의 13.1%는 아침식사를 전혀 하지 않는 것으로 조사되었으며, 여대생들이 아침식사를 하지 않는 이유로는 <아침시간이 바빠서>라고 답한 응답자가 55.6%를 차지하였다. 전체 여대생 중 과식을 하지 않는 여대생은 17.0%였고, 과식을 자주하는 여대생은 14.6%로 조사되었으며, 과식을 하는 이유로는 60.0%가 <좋아하는 음식이 많아서>라고 답하였다. 전체 조사대상자의 외식을 자주하는 비율은 43.0%나 되었고, 외식을 할 때 선호하는 음식의 종류로는 세 군 모두 한국음식이 55.2%로 가장 높았다. 전체 여대생의 91.2%는 편식을 하는 것으로 조사되었으며, 편식을 하는 이유로는 65.6%가 <그냥 아무이유 없이>라고 답하였다. 간식을 전혀 하지 않는 여대생은 12.0%로 조사되었으며, 본 연구에서 간식을 1~2회 한다는 여대생은 76.9%로 조사되었다. 전체 조사대상자의 영양소의 섭취 실태는 엽산을 제외한 모든 영양소를 과잉 섭취하는 것으로 조사되었다. 여대생의 48.8%가 운동을 한다고 답하였으며, 일주일 동안의 운동 횟수는 일주일에 1~2번 하는 경우(40.2%)가 가장 많았다. 영양제 복용 여부를 묻는 질문에 전체 조사대상자의 25.4%가 영양제를 복용하는 것으로 조사되었으며, 복용하는 영양제의 종류로는 세 군 모두 비타민 제제를 가장 많이 섭취하고 있었다. 일반(인문계 및 이공계) 전공자의 53.2%는 한 달 동안 쓰는 용돈으로는 20~30만 원이라고 답하였다. 일반(인문계 및 이공계) 전공자의 22.1 %는 평소에 식사시간이 규칙적이라고 답하였으며, 28.6%는 매일 아침식사를 한다고 답하였다. 일반(인문계 및 이공계) 전공자의 경우 특히 다른 두 군에 비해 과식, 외식 및 편식을 하지 않는 비율이 높게 조사되었다. 간식의 경우 일반(인문계 및 이공계) 전공자의 경우 과일을 섭취(26.1%)하는 비율은 낮았으며, 영양소 섭취 중 나트륨의 섭취량이 높은 것으로 조사되었다. 식품영양학 전공자의 16.5%는 평소에 식사 시간이 규칙적이라고 답하였으며, 아침식사를 매일 한다고 답한 비율도 30.1%였다. 식품영양학 전공자는 간식으로 다양한 식품을 섭취하고 있었으며, 섭취하는 영양소로는 vitamin C와 vitamin E의 섭취량이 높게 조사되었다. 또한 복용하는 영양제 중 비타민 제제(70.8%)를 다른 두 군에 비해 가장 많이 섭취하는 조사되었다. 체육전공자는 방과 후에 각종 운동시설에서 시간제로 아르바이트를 하는 것으로 조사되었으며, 다른 두 군에 비해 용돈으로 사용되는 비용이 많은 것으로 조사되었다. 신체계측 결과 체육전공자는 전체 여대생의 평균 신장에 비해 2.0 cm 더 크게 조사되었다. 체육전공자는 식사시간이 불규칙적이었으나, 31.5%는 매일 아침식사를 한다고 답하여 다른 군에 비해 아침을 잘 챙겨 먹는 것으로 조사되었다. 또한 과식과 편식을 하지 않는 비율이 높은 편이었으며, 간식 섭취에 있어서 체육전공자는 패스트푸드 및 튀김류의 섭취가 낮은 편이었으나, 우유 및 유제품의 섭취는 높은 편이었다. 영양소 섭취 실태를 보면, 열량, 지방, vitamin A, $B_1$, $B_2$, $B_6$, 나이아신, 철, 인 및 콜레스테롤의 섭취가 높은 것으로 조사되었다. 체육을 전공하는 여대생은 94.5%가 운동을 하는 것으로 조사되어 다른 두 군에 비해 운동량이 많았다. 따라서 본 연구 결과에서도 여전히 전체 여대생들의 식생활 문제점으로는 이미 선행연구에서 제시 했다시피 식사시간의 불규칙성, 아침 식사의 결식, 과식과 편식하는 습관, 가공식품과 패스트푸드 위주의 간식 섭취 및 영양소의 불균형적인 섭취가 문제시되었다. 이를 해결하기 위해서는 실생활에서 쉽게 이용할 수 있는 체계적인 영양교육의 실시가 시급하며, 식품영양학 수업자체가 이론적인 지식에서만 끝나는 것이 아니라 누구든지 자신의 건강을 유지하기 위해 식생활을 잘 실천할 수 있도록 지도하여야 할 것이다. 또한 이상의 모든 결과를 종합하여 판단할 때, 식품영양학을 전공한 여대생들이 다른 군에 비해 식습관과 영양상태 및 건강습관이 우수하다고 볼 수는 없었다. 즉, 식품영양학을 전공한 여대생의 경우 전공시간에 배운 여러 가지 영양교육 및 영양지식 등을 실생활과 접목시켜 활용하는데 있어서 부족한 점이 많은 것으로 조사되었다. 오히려 체육을 전공하는 여대생들은 영양소를 과잉 섭취하였지만, 그만큼 운동을 통해 에너지를 소비하는 것으로 조사되었다. 일반(인문계 및 이공계) 및 체육학 전공자들이 쉽게 접할 수 있는 다양한 영양교육 프로그램의 개발이 요구되며, 학교 내에 식품영양학 수업의 개설을 통해 누구나 식품영양학 수업을 들을 수 있는 좀 더 많은 기회가 제공되어져야 할 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. Park EJ, Cheong HS, Shin DS. 2004. A study on health condition and nutritional status of female university students in Masan area. J Korean Soc Food Sci Nutr 33: 1501-1514. https://doi.org/10.3746/jkfn.2004.33.9.1501
  2. Shin YJ, Park GS. 1995. A study on eating habits of businessman in urban areas. Korean J Dietary Culture 10:435-442.
  3. Choi KS, Shin KO, Chung KH. 2008. Comparison of the dietary pattern, nutrient intakes, and blood parameters according to body mass index (BMI) of college women in Seoul area. J Korean Soc Food Sci Nutr 37: 1589-1598. https://doi.org/10.3746/jkfn.2008.37.12.1589
  4. Lee SH, Chang NS. 2007. Effectiveness of nutrition education on dietary habits and diet quality in the weight loss and weight gain groups in college women. Korean J Nutr40: 463-474.
  5. Cheong SH, Kwon WJ, Chang KJ. 2002. A comparative study on the dietary attitudes, dietary behaviors and diet qualities of food and nutrition major and non-major female university student. Korean J Community Nutr 7: 293-303.
  6. Kim KY, Ahn GJ, Kim KW. 2004. Analysis of dietary habit, eating disorder and needs for nutrition education programs by weight control attempts among female college students. J Korean Soc for Study of Obesity 13: 248-257.
  7. Yoon HS. 2006. An assessment on the dietary attitudes, stress level and nutrient intakes by food record of food and nutrition major female university students. Korean J Nutr39: 145-159.
  8. Lee JH, Kim JS, Lee MY, Cheong SH, Chang KJ. 2001. A study on weight-control experience, eating disorder and nutrient intake of college students attending web class via the internet. Korean J Community Nutr 6: 604-616.
  9. Chung SH, Chang KJ. 2002. A comparison between food and nutrition major and non-major, female university students in terms of their nutrient intakes and hematologicalstatus with an emphasis on serum iron. Korean J Nutr 35:952-961.
  10. Lee JS. 2004. A comparative study on the dietary attitudes, nutrition knowledge, nutrients intake, eating-related characteristicsof dancing major and non-major female universitystudents. Korean J Community Nutr 9: 501-510.
  11. Kang NE, Jeong EJ, Song YS. 1992. Differences in nutrition knowledge and food habits between nutrition major college women and non-major college women. Korean J Food &Nutr 5: 116-122.
  12. Kim WY. 1984. Nutrition knowledge and food habits of college students. Korean J Nutr 17: 178-184.
  13. Song YS. 1986. The effect of nutrition course on the nutrition knowledge and food habits in college students.Korean J Nutr 19: 420-426.
  14. Choi MS, Choi DJ. 1999. A study on dietary attitudes, food behaviors and nutrition knowledge of food and nutrition major and non-major female students. Korean J Food & Nutr 12: 306-311.
  15. Lim Y, Oh SY. 2002. Development of a semi-quantitative food frequency questionnaire for preschool children in Korea. Korean J Community Nutr 7: 58-66.
  16. The Korean Nutrition Society. 2006. Dietary Reference Intakes for Koreans. Seoul, Korea.
  17. Kim HK. 2000. Effect of nutrition course on food habits and nutrition knowledge of college students. J Human Ecology University of Ulsan 1: 15-30.
  18. Kim HY, Kim JH. 2005. Food habits and nutrition knowledge of college students residing in the dormitory in Ulsan area. J Korean Soc Food Sci Nutr 34: 1388-1397. https://doi.org/10.3746/jkfn.2005.34.9.1388
  19. Anuurad E, Shiwaku K, Nogi A, Kitajima K, Enkhmaa B,Shimono K, Yamane Y. 2003. The new BMI criteria for Asians by the regional office for the western pacific region of WHO are suitable for screening of overweight to prevent metabolic syndrome in elder Japanese workers. J OccupHealth 45: 335-343. https://doi.org/10.1539/joh.45.335
  20. Ahn MS, Chang IY, Kim KH. 2007. Comparisons of UCP2 polymorphism, dietary habits, and obesity index in normal and obese university students. Korean J Food Culture 22:404-413.
  21. Hong SM, Kim EY, Kim SR. 1999. A study on iron status and anemia of female college students of Ulsan city. J Korean Soc Food Sci Nutr 28: 1151-1157.
  22. Kim HS, Chung CE. 2001. A study on the eating out behavior of university students in Seoul. Korean J DietaryCulture 16: 147-157.
  23. Cho HS. 1997. A study on college students dietary behavior and consciousness of Korean traditional food in Junlanamdo.Korean J Dietary Culture 12: 301-308.
  24. Rho JO, Woo KJ. 2003. A comparison of dietary behavior and health-related lifestyles of food and nutrition major and non-major university students in Incheon area. J East Asian Soc Dietary Life 13: 155-166.
  25. Shin MK, Seo ES. 1995. A study on the food habits and food preference of college students in Ink-San area. J KoreanHome Eco Assoc 33: 89-100.
  26. Lee MY, Kim JS, Lee JH, Cheong SH, Chang KJ. 2001. A study on usage of dietary supplements and related factors in college students attending web class via internet. KoreanJ Nutr 34: 946-955.
  27. Lim HS, Jin HO, Lee JA. 2000. Dietary intakes and status of folate in Korean women of child-bearing potential.Korean J Nutr 33: 296-303.
  28. Hibbard BM. 1993. Folate and fetal development. Br J Obstet Gynaecol 100: 307-309. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.1993.tb12970.x
  29. Chang SO, Bae SK. 2009. Development of high calcium dishes for elementary school lunch and perception on calcium supply by school dietitian. J Korean Soc Food SciNutr 38: 1373-1380. https://doi.org/10.3746/jkfn.2009.38.10.1373
  30. Heaney RP. 1989. Nutritional factors in bone health in elderly subjects: methodological and contextual problems. Am J Clin Nutr 50: 1182-1189. https://doi.org/10.1093/ajcn/50.5.1182
  31. Johnson NE, Smith EL, Freudenheim JL. 1991. Effect on blood pressure of calcium supplementation of women. Am J Clin Nutr 53: 542-546. https://doi.org/10.1093/ajcn/53.2.542
  32. Lee JW, Lee EY, Lee BK. 1999. Effect of calcium supplementation on blood pressure response to dietary sodium level in normotensive young Korean women with family history of hypertension. Korean J Nutr 32: 661-670.
  33. NIH Consensus Statement. 1994. Optimal calcium intake.J Am Med Assoc 272: 1942-1948. https://doi.org/10.1001/jama.272.24.1942
  34. Hong HO, Lee OH, Jeong DC, So JM, Nagatomi R, ChoiEC, Hwang GH, Ahn EH. 2001. A study of dietary intake and bone mineral density in competitive female athletes. Korean J Nutr 34: 645-655.
  35. Ministry of Health & Welfare. 2010. National Health and Nutrition Survey. Korea.
  36. Bell LS, Fairchild M. 1981. Evaluation of commercial multivitamin supplements. J Am Diet Assoc 87: 341-343.

Cited by

  1. Dietary Habits, Nutrition Status, and Health of Female Students vol.25, pp.4, 2012, https://doi.org/10.9799/ksfan.2012.25.4.719
  2. Coffee consumption behaviors, dietary habits, and dietary nutrient intakes according to coffee intake amount among university students vol.50, pp.3, 2017, https://doi.org/10.4163/jnh.2017.50.3.270
  3. A Study on Dietary Habits and Obesity of the Culinary College Students vol.13, pp.2, 2012, https://doi.org/10.5762/KAIS.2012.13.2.741
  4. Use of vitamin and mineral supplements and related variables among university students in Seoul vol.48, pp.4, 2015, https://doi.org/10.4163/jnh.2015.48.4.352
  5. Study on Anthropometric Characteristics, Nutrient Intake Behaviors, and Healthy Dietary Habits of Male College Students according to Their Majors vol.26, pp.2, 2013, https://doi.org/10.9799/ksfan.2013.26.2.163
  6. A Study on Food Habits and Nutrient Intakes according to BMI in Food and Nutrition Major and Non-major Female Students in Kyungnam University vol.19, pp.4, 2014, https://doi.org/10.5720/kjcn.2014.19.4.297
  7. Relationship between Bone Density, Eating Habit, and Nutritional Intake in College Students vol.25, pp.3, 2018, https://doi.org/10.11005/jbm.2018.25.3.181
  8. 일부 서울지역 여대생의 거주형태에 따른 식습관 비교 분석 vol.17, pp.4, 2010, https://doi.org/10.14373/jkda.2011.17.4.335
  9. 건강행태와 영양제 복용 유무의 관련성 vol.18, pp.11, 2010, https://doi.org/10.5762/kais.2017.18.11.498
  10. Structural Relations of Dietary Lifestyle and Sugar Intake according to Stress from Daily Activities: Focusing on Female University Students in Seoul vol.28, pp.2, 2018, https://doi.org/10.17495/easdl.2018.4.28.2.156
  11. Comparative Study of Eating Habits and Lifestyle by Gender among College Students in Pyeongtaek Region vol.30, pp.2, 2010, https://doi.org/10.17495/easdl.2020.4.30.2.117
  12. Nutrition Knowledge and Eating Behaviors among College Students in the Pyeongtaek Area vol.30, pp.3, 2020, https://doi.org/10.17495/easdl.2020.6.30.3.235