병인(病因)으로서의 식습관(食習慣)에 대한 고찰(考察) -동의보감(東醫寶鑑)을 중심으로-

A Study on Eating Habits as Etiological Factors based on DongUiBoGam

  • 이청희 (경희대학교 한의과대학 진단 생기능의학과학교실) ;
  • 유승연 (경희대학교 한의과대학 진단 생기능의학과학교실) ;
  • 박영배 (경희대학교 한의과대학 진단 생기능의학과학교실) ;
  • 박영재 (경희대학교 한의과대학 진단 생기능의학과학교실)
  • Lee, Cheong-Hee (Dept. of Biofunctional Medicine and Diagnosis, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University) ;
  • Yoo, Seung-Yeon (Dept. of Biofunctional Medicine and Diagnosis, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University) ;
  • Park, Young-Bae (Dept. of Biofunctional Medicine and Diagnosis, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University) ;
  • Park, Young-Jae (Dept. of Biofunctional Medicine and Diagnosis, College of Oriental Medicine, Kyung Hee University)
  • 투고 : 2010.09.20
  • 심사 : 2010.10.18
  • 발행 : 2010.10.31

초록

Background and purpose: The chronic diseases caused by lifestyle are on the increase. This study aims to review the eating habits as etiological factors and related symptoms from the perspective of Korean medicine. In this process, we will make a proposal on the treatment of the lifestyle related diseases. Methods: We studied the sentences about the eating habits and related diseases in Donguibogam Results and Conclusions: 1. The eating habits as etiological factors are overeating, irregular eating, late-night foods, fatty & heavy foods, cold foods, alcohols, etc. 2. The diseases caused by the eating habits are not limited to the gastrointestinal diseases(stomachache, vomiting, diarrhea, etc) but include the non-gastrointestinal diseases(edema, arthralgia, anal diseases, eye diseases, ear diseases, diabetes, cancers, etc.) 3. In the treatment of the diseases caused by the eating habits, the special regard should be paid to the etiological factors.

키워드

참고문헌

  1. 강진경. 생활습관병의 개념. 대한내과학회지. 2003; 65(1):121-125.
  2. 김구영, 병인론, 서울, 선. 2001.
  3. 이혁재. 노권, 식적에 영향을 미치는 생활습관과 증상에 관한 경로분석. 경희대학교 박사학위논문, 2010.
  4. 방정균. 불임과 생활습관의 상관성에 대한 연구. 한국의사학회지. 2005;18(1):3-14.
  5. 임명현, 손창규. 음식섭취에 대한 한의학적 고찰. 대전대학교 한의학연구소 논문집. 2006;15(2): 149-158.
  6. 임창범, 오민석, 송태원. 우리니라 장수촌의 생활 습관과 음식문화에 관한 고찰. 대전대학교 한의학 연구소 논문집. 2002;11(1): 237-256.
  7. 장진실, 정인철, 이상룡. 불면의 병인, 치료에 관한 문헌적 고찰. 대전대학교 한의학연구소 논문집. 2004; 13(1):331-343.
  8. 이광재, 육상원, 전병훈. 한출의 병인병기에 대한 문헌적 소고. 대한동의병리학회지. 1996; 10(2): 62-75.
  9. 최인구, 김철중. 임증의 병인병리 및 병증에 대한 문헌적 고찰. 대전대학교 한의학연구소 논문집. 1999;8(1):517-524.
  10. 양기영, 이병렬. 이명의 병인적 분류와 침구치료에 관한 문헌적 고찰. 대전대학교 한의학연구소 논문집. 2000;8(2):273-287.
  11. 이성로, 이현, 이병렬. 치통의 병인병기 및 침구 치료에 대한 문헌적 고찰. 대전대학교 한의학 연구소 논문집. 2001 ;10(1):269-286.
  12. 김성주, 금동호.위증에 관한 문헌적 고찰-병인병기, 치법 및 치방을 중심으로. 동국한의학연구소논문집. 1999; 7(2):81-95.
  13. 양상묵, 김혁, 김달래. 음식상으로 인한 태음인 황달에 건율 죽을 사용한 증례. 사상체질학회지. 2002;14(3):174-180.
  14. 김효주, 곡경내, 이지원, 차혜진, 서영진, 박세진, 정아롱. 간비불화와 식적으로무 변증된 신경성 폭식증 치험 1례.동의신경정신과학회지. 2008; 19(3):255-264.
  15. 이정욱, 박상무, 강백규, 한덕진, 나란희, 방창호, 장석오, 손지우, 이시형. 식적 및 음허로 인한 해수 환자의 임상적 특성 분석. 대한한방내과학회지. 2009;30(1):85-93.
  16. 성수민, 박민제, 김정욱, 황민섭, 윤종화. 십종요 통 중 식적, 습열 요통의 증례보고. 대한침구학회 지. 2005(8);22(4):143-153.
  17. 노주희, 이재홍, 장명준, 배재룡. 동의보감을 통한 식적에 대한 고찰. 대한의료기공학회지. 2009; 11(1):173-197.
  18. 백상룡. 수액질환의 병기 및 치료원칙에 대한 비료고찰 - 동의보감의 편제를 중심으로. 대한한의학연구원논문집. 2003;9(1):65-79.
  19. 김석, 진승희, 김태희. 동의보감을 위주로 한 비만의 원인, 증상, 치료법 연구. 대한한의학회지. 1998; 19(2):125-136.
  20. 허준. 동의보감. 서울. 동의보감출판사. 2005.
  21. 국어사전편찬위윈회. 새로 나온 국어대사전 민중서관. 2003.
  22. 유진덕, 이학재, 김영일, 이용숙, 조대연, 박종찬, 윤용갑. 대한한의학 방제학회지. 2004;12(1):1-27.
  23. 장개빈. 경악전서. 서울. 한미의학. 2006.
  24. 이천. 의학입문. 서울. 법인문화사. 2009.
  25. 허진, 홍원식. 동의보감의 변증에 관한 연구. 경희한의대논문집. 1990;13:345-425.