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The Influence of Carcass Traits on Carcass Price in Mature Hanwoo Cow

한우 암소에서 도체형질과 도체가격간의 상관관계

  • Kim, Dae-Jung (Department of Animal Resource Science, College of Animal Life Science, Kangwon National University) ;
  • Lee, Chang-Woo (Research Center for Livestock Technology) ;
  • Lee, Chae-Young (Department of Bioinfomatics & Life-Science, College of Natural Science, Soongsil University) ;
  • Kim, Jong-Bok (Department of Animal Resource Science, College of Animal Life Science, Kangwon National University)
  • 김대중 (강원대학교 동물생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 이창우 (강원도 축산기술연구센터) ;
  • 이채영 (숭실대학교 자연과학대학 생명정보학과) ;
  • 김종복 (강원대학교 동물생명과학대학 동물자원과학과)
  • Received : 2010.01.08
  • Accepted : 2010.02.22
  • Published : 2010.04.30

Abstract

We investigated the influence of carcass traits on carcass price for Hanwoo cow using multiple regression and path analyses. Data for carcass traits and price were collected on mature Hanwoo cow raised in private farms in Kangwon province that were slaughtered in 2008. A total of 96 animals with the average slaughter age of 51 months were used in the current study. Of the carcass traits studied, marbling score (MAR), dressing percentage (DP), and eye-muscle area (EMA) showed moderate and positive correlations with auction price (AP), while correlation coefficients of meat yield index (MINDEX) with AP were low or even negligible. In multiple regression analyses of AP and carcass price (CP) on cold carcass weight (CWT), back fat thickness (BFT), EMA, MAR, and DP, estimates of $R^2$ were 69.86 and 85.43%, respectively. Partial regression coefficients for CWT, BFT, EMA, MAR and DP were -0.028, -0.106, 0.107, 0.814, and 0.075 in the equation of AP and 0.561, -0.060, 0.083, 0.590, and 0.051 in the equation of CP. In path analyses, MAR's total contribution on the variation of AP was largest (0.667), and the total contributions of MAR and CWT on the variation of CP were 0.403 and 0.397. The current study suggested that marbling was the most influential trait on the variation of auction price, and marbling and cold carcass weight were critical traits on the variation of carcass price.

본 연구는 성숙한 한우 암소 도체에서 몇 개의 도체형질들이 경락단가나 도체가격과 같은 가격변수의 변이에 미치는 영향력을 파악하기 위하여 도체형질과 가격변수들 간의 상관관계 추정, 다중회귀분석 및 경로분석 등을 실시했다. 자료는 강원도 홍천지역 한우 사육농가에서 번식우로 사용되다 2008년도에 도축된 96두의 도체 판정결과를 이용하였다. 도축된 암소들의 도축시 평균 나이는 약 51개월 령이었으며, 도살시 생체중, 냉도체중, 등지방두께, 등심면적, 9단계로 구분하여 평가한 근내지방도 및 도체율의 평균치는 각각 556.81 kg, 319.24 kg, 10.95 mm, $78.08\;cm^2$, 3.92 및 57.19%였다. 그리고 도체경락단가와 도체가격은 각각 12,681원 및 4,070천원이었다. 경락단가와 상관계수가 큰 형질은 MAR, DP 및 EMA 등이었고 육량지수는 상관계수가 제일 작았다. 도체 경락단가를 종속변수로 CWT, BFT, EMA MAR 및 DP등 5개의 도체 형질을 독립변수로 적합시켜 추정한 다중회귀 방정식에서 모형 방정식의 결정계수는 69.86%였고, 도체가격을 종속변수로 하여 추정한 모형 방정식의 결정계수는 85.43%였다. 다중회귀 분석에서 CWT, BFT, EMA, MAR 및 DP의 표준화 편회귀계수는 AP를 종속변량으로 한 방정식에서 각각 -0.028, -0.106, 0.107, 0.814, 0.075, 그리고 CP를 종속변량으로 하는 방정식에서는 각각 0.561, -0.060, 0.083, 0.590, 및 0.051으로 나타나 AP의 변이에 큰 영향을 미치는 형질은 MAR 이었고, CP의 변이에 큰 영향을 미치는 형질은 CWT와 MAR이었던 것으로 판단된다. 경로분석 결과에서도 AP의 변이에 큰 영향을 미치는 형질은 MAR로서 직접효과와 간접효과를 합친 MAR의 기여도는 0.668이었다. 그리고 CP의 변이에 영향을 미치는 MAR의 기여도는 0.408 그리고 CWT의 기여도는 0.397이었다. 이상의 결과를 종합해보면 육량지수는 AP나 CP에 큰 영향을 미치지 않으며 AP의 변이에 영향을 크게 미치는 것은 MAR이고 CP에 영향을 크게 미치는 형질은 MAR과 CWT였다.

Keywords

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