Abstract
Bacterial canker, caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, is a very damaging disease to tomato (Lycopersicon esculentum) farm in Korea. It infects tomato, spreads through the xylem and causes bacterial wilt and canker. Selection of resistant cultivar is the best way to prevent or reduce the occurrence of the disease. Thirty-nine tomato cultivars, twenty-one cherry tomato cultivars and thirteen rootstock tomato cultivars were inoculated with Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, to evaluate tomato cultivarspecific resistance against bacterial canker. In the evaluation of 73 major commercial cultivars, 'Sunmyung', 'Sweet', 'Akiko', 'Dadaki', 'Match', 'Magnet', 'Friend', and 'Greenpower' were found to have a high level of resistance to bacterial canker of tomatoes.
국내에서 Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis에 의한 궤양병은 토마토 농가에 심각한 피해를 주고 있다. 이에 병 발생의 감소와 방제를 위해서는 저항성 품종이 최선의 해결책으로 제시되고 있다. 따라서 국내에서 시판되고 있는 완숙토마토 39품종, 방울토마토 20품종, 대목토마토 13품종에 대한 궤양병 저항성 품종을 선별하기 위해 저항성 검정을 실시하였다. 시판되는 72품종 중 선명, 스위트, 다다끼, 아기꼬, 매치, 마그네트, 프렌즈, 그린파워, 품종이 궤양병에 대해 저항성을 나타내었다.