DOI QR코드

DOI QR Code

Temperature Distributions of Inner Microwave for Various Working Conditions

구동조건에 따른 전자레인지 내부 온도 분포

  • 최윤환 (부경대학교 스마트기계사업단) ;
  • 김동균 (동명대학교 기계공학과)
  • Received : 2010.07.14
  • Accepted : 2010.09.08
  • Published : 2010.09.30

Abstract

Microwave oven and household cooker are devices of high voltage producer and high voltage storage batteries respectively for formation of necessary high frequencies at drive. These devices emit much heat energy because they are run at high voltages. Therefore, emitted heat energy becomes a factor that raises temperature of microwave ovens' main frame. In this research, the analysis shows the temperature distribution in microwave oven with the cooling fan drive conditions and the heat energy occurrence conditions. According to the analysis, as the speed of air outpoured in cooling fan increases, and the internal temperature decreases quantitatively. Also the inside temperature distribution was investigated by controlling heat energy emission.

가정용 조리기구인 전자레인지는 구동시 필요한 고주파의 형성을 위하여 고전압 발생장치와 고 전압 축전지 등의 장치가 사용된다. 이 장치들은 높은 전압에서 구동되기 때문에 다량의 열에너지를 방출한다. 따라서 방출된 열에너지는 전자레인지 본체의 온도를 상승시키는 요인이 된다. 본 연구에서는 쿨링팬 구동조건과 열에너지 발생조건에 따른 전자레인지 내부의 온도 분포를 해석하였다. 해석결과 쿨링팬에서 유출되는 공기의 속도가 증가함에 따라 내부 온도가 감소하는 것을 확인하였으며 감소하는 정도를 정량적으로 분석하였다. 그리고 열에너지 방출량을 조정하여 내부 온도분포를 조사하였다.

Keywords

References

  1. V. D. Rebert, "Microwave foods", Food & Nutrition Press, Inc., pp. 67, 1992
  2. J. Rice, "Coated aluminum tray with protection dome tops", Food processing, vol. 45, no. 112, 1984
  3. J. Rice, "GF breaks new ground in convenience packaging", Food processing, vol. 47, no. 21, 1986
  4. C. M. Olsen, "Microwave inhibit bread mold", Food engineering, vol.37, no.51, 1995
  5. 금준석, 이창호, 한억, "마이크로파 해동에서 냉동식품의 해동높이 변화가 해동 후 품질에 미치는 영향", 한국식품영양과학회지, 제27권 제1호, pp. 109-114, 1998
  6. 금준석, 하태열, 한억, "전자레인지 내부에서 가열 높이 변화가 품질 특성에 미치는 영향", 한국식품영양과학회지, 제27권 제3호, pp. 489-494, 1998

Cited by

  1. Study on the Internal Flow of an Electric Oven with Variation of Steam Outlet Position vol.25, pp.8, 2013, https://doi.org/10.6110/KJACR.2013.25.8.450
  2. 즉석편의 식품용 포장재의 전자레인지 가열에 의한 변형 원인 분석 vol.47, pp.1, 2015, https://doi.org/10.9721/kjfst.2015.47.1.63