Segmentation based on Visitors' Motivation and Satisfaction to Food Cultural Festival - Focusing on Korea Food Festival in Jeon-ju 2008 -

음식문화축제 방문객의 동기에 따른 세분화와 만족도 - 전주 천년의 맛축제를 중심으로 -

  • Kim, Joo-yeon (International Tourism Strategy Institute, Kyung Hee University) ;
  • Ahn, Kyung-mo (Graduate School of Tourism, Kyung Hee University)
  • 김주연 (경희대학교 국제관광전략연구소) ;
  • 안경모 (경희대학교 관광대학원)
  • Received : 2009.05.11
  • Accepted : 2009.06.10
  • Published : 2009.06.30

Abstract

This study attempted to segment food festival market based on delineated motivation and find factors and find the difference attendants' characteristics among segment market. The study also explored the influence of motivation factors on satisfaction. The results shows that The results are followings : (1) Derived factors of food festival attendance motivation were 'food', 'escape', 'familey togetherness', 'entertainment'. (2) A cluster analysis identified three segments for four motivation factors. Three segments were found to be different according to age, income, the number of company, and information source. (3) Four motivation factors had significant influence on satisfaction. food factor's influence was the highest. and 'family togetherness', 'escape', 'entertainment' are ranked accordingly.

본 연구는 음식문화축제가 가지는 관광자원으로서의 중요성을 인식하여 맛으로 브랜드력을 가진 전주의 음식축제를 대상으로 방문객들의 참가동기를 파악하고, 이를 기준으로 시장을 세분화하여 세분시장별 특성을 살펴보고 이에 따른 시사점을 제시하고자 하였다. 실증분석 결과, 전주 천년의 맛잔치 방문객의 참가동기는 '음식관련성', '일상탈출성', '가족친화성', '유흥성' 으로 파악되었으며, 이 네 가지 동기요인들을 기준으로 군집분석을 실시한 결과 세 개의 집단으로 구분되었다. 가족친화성과 유흥적 동기가 높은 집단, 일상탈출성이 높은 집단, 네 가지 동기가 전체적으로 낮게 나타나는 수동적인 성격의 집단으로 구분되었다. 세 개의 군집은 연령대, 연소득, 동행여부, 본인포함 일행수, 축제 정보의 원천, 이용교통수단에 있어 유의한 차이를 보였다. 그리고, 네 가지 음식축제 동기와 축제에 대한 만족 간의 영향관계를 분석한 결과, '음식관련성' 요인이 만족에 미치는 영향력이 가장 높았으며, 가족친화성, 일상탈출성, 유흥성 순으로 나타났다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 경희대학교