타타리메밀의 생력재배 기술

Labor-saving practices in Tartary buckwheat(Fagopyrum tataricum) production

  • 발행 : 2009.08.30

초록

타타리메밀의 생력재배기술 확립을 목표로 파종, 제초, 수확방법의 개선을 도모하였다. 산파(손뿌림)는 종자량이 10a당 6 kg 정도 소요되었으며, 줄뿌림파종기는 4.5 kg, 복토직파기는 3.2 kg정도 소요되었다. 복도직파기를 이용한 기계파종의 경우 종실 수량이 주당 3.4 g으로 산파 시 종실수량 주당 2.4 g에 비하여 월등한 수량성을 보였다. 이것을 10a당 수량으로 환산하면 복토직파기 파종에서 113 kg으로 산파 80 kg에 비하여 우수하였다. 라쏘만 처리한 경우에 비하여 혼용과 조합 체계 처리에서 방제가가 90% 이상으로 높았으며 수량은 혼용(라쏘+그라목손)의 체계 처리 시 가장 높았다.

In order to establish labor-saving culture technology in Tartary buckwheat, three cultural practices: hand planting, drill sowing machine and soil cover direct seeding machine, were compared.The highest grain yield was found in soil cover direct seeding plot with a value of 3.4 g per plant. As a result, grain yield may be estimated to be 113kg in soil cover direct seeding and 80kg in hand scattering. In addition, for the weed control, three herbicide treatments: single use of Alachlor, mixture and combination of Alachlor and Paraquat dichloride were conducted. the mixture showed over 90% weed control value, and the highest grain yield was found in the combination treatment. Combine machine was effective to reduce the ratio of grain loss and working hour by enhancing the working efficiency to 15${\sim}$20min/10a.

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참고문헌

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