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Importance of Partnership in Food Service Industry Franchise Enterprise

외식프랜차이즈기업의 파트너쉽의 중요성

  • 이정철 (남서울대학교 호텔경영학과) ;
  • 신강현 (남서울대학교 호텔경영학과)
  • Published : 2009.06.28

Abstract

This study researches on the two types. First, Researched into important perception, relationship maintenance perception, relationship improvement, relationship recognition between franchisor and franchisee, Seconds, Researched into correlation between franchisor and franchisee at function achievement and relationship maintenance, conflict resolve and relationship maintenance, function achievement and compare with competitor. If franchisor with to experience the benefits of a strong franchise partnership, they must be willing to work on behalf of the partnership, perform roles that may extend beyond their traditional boundaries, and resolve their disagreement to the benefit of the partnership rather than to their own benefit. Strong partnerships require sacrifices on the part of both the franchisees and franchisors. However, These sacrifices have substantial payoffs in terms of franchisor performance as well as the performance of the relationship as a whole.

본 연구는 두 가지 측면에서 연구되었다. 첫 번째, 가맹사업자와 가맹계약자간 중요성 인지 여부, 좋은 관계 유지 인지 여부, 지속적인 관계 유지 노력, 관계 개선 노력, 상호간의 관계 인정 여부 등 현재 마케팅 파트너쉽의 중요성이 어느 정도인지에 대한 연구를 수행하였다. 두 번째, 가맹사업자와 가맹계약자간의 상호관계에서 역할수행과 관계유지, 갈등해결과 관계유지, 역할수행과 타가맹점과의 비교 등에 대한 상관관계 연구를 하였다. 본 연구의 결론에서는 가맹사업자가 보다 강력한 파트너쉽을 가진 가맹계약자를 원한다면 각자 파트너쉽이 중요함을 인지하고 있는 가맹사업자와 함께 많은 노력을 해야 하며, 자신들의 이익보다는 파트너쉽의 이익을 생각해야 하며, 그와 관련된 많은 문제점들을 서로 함께 해결해야 할 것을 제시하였다. 즉 강력한 파트너쉽은 가맹사업자와 가맹계약자 양쪽의 노력이 필요하다는 것이다. 이러한 양쪽의 희생은 전체적인 Relationship의 수행뿐 만아니라 이익배분까지도 포함되어야 한다는 것이다.

Keywords

References

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