Journal of Evidence-Based Herbal Medicine
- Volume 2 Issue 2
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- Pages.25-31
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- 2009
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- 1976-9849(pISSN)
Study on making tea for sensory test, quality characteristics of bitter melon
- Lee, Sang-Chang (Division of Herb Medicine Resource, University of Kyoungwoon) ;
- Kim, Dong-il (Division of Herb Medicine Resource, University of Kyoungwoon)
- Received : 2009.11.03
- Accepted : 2009.12.15
- Published : 2009.12.31
Abstract
Bitter melon Tea for this research and making tea is a sensual quality research on the Characteristics. Presented based on sensory evaluation. It's not about tea culture in quantitative and systematic quantitative description of the phrase was established. The progress of the research industry, Kyungwoon University 20 of students and faculty members representing, eight of specialist personnel, total 28 people in a group was formed. Bitter melon to highlight the health and functional matter. Aspects as the development of easy-to-drink tea, processing of tea and a variant of the changes made throughout the taste and flavor. Through the study of the drinking bitter melon tea is the optimum temperature of 70-72
다양(多樣)한 약이적(藥理的) 기능(機能)을 가진 고과(苦瓜)를 좀 더 간편(簡便)하게 즐길 수 있도록 대용차(代用茶)로 가공(加工)한 이번연구를 통하여 국민(國民) 건강증진(健康增)에 좀더 효과적(效果的)으로 도움이 되었으면 한다. 이번 고과(苦瓜)는 쓰고,떫은 맛, 의 대부분(大部分)을 기존의 가공법(加工法)과 전통(傳統) 제차(製茶) 및 재료(材料)의 특성(特性)에 맞게 변형(變形)한 제차(製茶)법을 통(通)하여 맛과 향(香)의 변화(變化)를 좀 더 기호(嗜好)에 맞게 변(變)하게 만들 수 있었다. 이번 연구(硏究)를 통하여 한약재(韓藥材)를 통한 대용차(代用茶)로서의 가능성(可能性)을 충분(充分)히 확인(確認)하였으며 그동안 우리나라의 차(茶) 문화(文化) 및 한약재(韓藥材)의 묘사어구(描寫語句) 및 표현(表現)여구가 부족함을 느꼈으며 이번 연구(硏究)를 통하여 체계적(體系的)인 모습을 갖추었으면 한다.