Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 15 Issue 1
- /
- Pages.1-15
- /
- 2009
- /
- 2466-0752(pISSN)
- /
- 2466-1023(eISSN)
A Study on the Differences in Eating Habits by Sasang Constitution Types
사상체질에 따른 식습관의 차이 연구
- Jin, Yang-Ho (Dept. of Foodservice & Culinary Management, Kyonggi University) ;
- Son, Young-Jin (Dept. of Tourism Hotel & Restaurant Management, Daelim College) ;
- Kim, Eun-Hee (Dept. of Hotel & Tourism Management, Korea Hotel & Tourism College) ;
- Lee, Woong-Kyu (Dept. of Tourism, Baekseok University)
- Published : 2009.03.30
Abstract
This study aims to analyze the difference of eating habits in accordance with Sasang Constitution types. For this study, 249 persons were interviewed and surveyed, classified into Taeyang(8.4%), Soyang (19.3%), Taeeum(26.5%), and Soeum(45.8%). As for taste preference, people of the Taeeum and Soyang body constitution types tended to prefer spicy tastes while those of the Taeyang and Soeum body constitution types preferred sweet tastes. For eating habits, people of the Taeeum and Soyang body constitution types stated that they eat food relatively quickly and eat food until they feel full. They also said they normally overeat when they get stressed. The eating habits for the four groups, there was a significant difference(p<0.05) between body constitution types and eating habits. We hope that our research will provide the food service industry with helpful and new information.
이 연구는 사상체질에 따른 식습관의 차이 연구를 분석하였다. 249명의 조사대상자를 분석한 연구 결과에 따르면, 태양인 21명(8.4%), 소양인 48명(19.3%), 태음인 66명(26.5%), 그리고 소음인 114명(45.8%)으로 나타났다. 맛에 대한 선호도는 태음인과 소양인은 매운 맛을 선호하고 태양인과 소음인은 단 맛을 선호하는 경향이 있는 것으로 나타났다. 식습관에 있어서는 태음인과 소양인은 상대적으로 식사를 빨리 하는 경향이 있는 것으로 나타났다. 또한, 태음인과 소양인은 포만감을 느낄 때까지 식사를 하는 경향이 있는 것으로 나타났다. 또 스트레스를 받을 때 과식을 하는 경향도 나타났다. 태양인, 소양인, 태음인, 소음인 네 집단에 대한 사상체질별 식습관은 통계적으로 유의한 차이(p<0.05)가 있는 것으로 나타났다. 따라서 본 연구가 제시하는 연구 결과가외식산업에 새로운 정보를 제공하기를 희망한다.
Keywords
- Sasang constitution;
- eating habits;
- body constitution types;
- food service industry;
- taste preference