Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 15 Issue 3
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- Pages.83-93
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- 2009
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
Physicochemical Characteristics and Preference of Kimchi Provided to the Elementary School Foodservice in the Seongnam Area
성남 지역 초등학교 급식에 공급되는 김치의 이화학적 특성 및 기호도 조사
- Ji, Hyun-Jung (Dept. of Food and Nutrition, Kyungwon University) ;
- Park, Shin-In (Dept. of Food and Nutrition, Kyungwon University)
- Published : 2009.09.30
Abstract
This study was carried out to investigate the physicochemical characteristics, intake rate, and sensory properties of kimchi provided to elementary school foodservice in Seongnam. Average amount of kimchi intake at the elementary school foodservice for lower grade(1~3) students and higher grade(4~6) students was 7.15 g(23.83%) and 11.15 g(37.17%) respectively. The physicochemical properties of kimchi provided to the school foodservice in Seongnam were different between head cabbage kimchi(Pogi kimchi, H product) and head cabbage kimchi for children(C product). The head cabbage kimchi showed the pH 4.31~4.65(average pH 4.45), 6.86~8.38
본 연구는 성남시 초등학교 학교급식에 공급되고 있는 김치의 이화학적 특성, 섭취율 및 기호도 조사를 실시하였다. 학교급식용 일반 포기김치의 섭취량과 섭취율은 저학년 학생의 경우 7.15 g, 23.83%이었고, 고학년 학생은 11.15 g, 39.17%이었다. 초등학교 급식용으로 제공되고 있는 H사의 일반 포기김치와 C사의 어린이 포기김치의 이화학적 특성에서 차이를 보였으며, 일반 포기김치의 평균 pH는 4.45, 평균 당도는 7.74
Keywords
- kimchi;
- intake rate;
- physicochemical characteristics;
- sensory evaluation;
- elementary school foodservice