Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 15 Issue 4
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- Pages.273-285
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- 2009
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
The Effect of Recovery Justice according to the Types of Service Failure on the Quality of a Customer-Brand Relationship
서비스 실패 유형에 따른 회복 공정성이 고객-브랜드 관계의 질에 미치는 영향
- Kim, Ki-Young (Dept. of Foodservice Management, Kyounggi University) ;
- Park, Kyong-Tae (Dept. of Hotel Culinary Arts & Nutrition, Kaya University) ;
- Baek, Jong-On (Dept. of Food Service Management, DongEui University)
- Published : 2009.12.30
Abstract
In order to find how the recovery justice from the service procedure and result failure affects the quality of customer-brand relationship, we conducted this study following pre research, its correction and supplement of the customers who experienced some service failures in food restaurant. We selected the best five brands in Korean food franchise in the rank of the sales on basis of data of Korean Food Restaurant Information in year 2009. The participants of this research were the people who live in Seoul metropolitan area and ever experienced any service failure within recent 6 months. Of the 500 copies of survey questionnaires distributed, 391 were used for the analysis. The method used for this analysis was the SPSS for WIN 12.0 program and the analysis such as technical statistics analysis, reliability analysis, research element analysis and regression analysis were applied. As a result, the service shortage factor which is one of the service process failures was confirmed to affect procedural justice and distributive justice. It has been confirmed that procedural justice and distributive justice are influenced by the hygiene deficiency which is one of the result failures. It was also found that the product factor affects distribution justice. As for the effect of the quality of recovery justice and a customer-brand relationship, procedural justice and distributive justice were found to affect the mutual dependency while procedural justice affects a familiarity.
서비스 과정과 결과 실패를 통한 회복 공정성이 고객-브랜드 관계의 질에 어떠한 영향을 미치는가를 연구하고자 선행 연구를 기초로 새로운 연구모형을 설계하여 연구가설을 도출하였다. 가설 검증을 위하여 외식업체의 서비스 실패를 경험한 고객을 대상으로 예비설문조사를 통하여 수정보완한 후 본 조사를 실시하였으며, 2009년 한국외식정보(주)의 자료를 근거로 한식 프랜차이즈 업체 부문 매출액 기준 5위권 내의 브랜드를 선정하였다. 조사대상자는 최근 6개월간 서비스 실패를 경험한 수도권의 일반인을 대상으로 500부의 설문지를 배포하여 391부의 설문지가 분석에 사용되었으며, 본 연구에서 사용된 분석방법은 SPSS for WIN 12.0 프로그램을 활용하여 기술통계 분석, 신뢰도분석, 탐색적 요인분석과 회귀분석을 실시하였다. 분석결과, 서비스의 과정 실패인 서비스 부족 요인에서는 절차적 공정성과 분배적 공정성에 영향을 미친다는 것을 확인하였다. 결과 실패인 위생 부족 요인은 절차적 공정성과 분배적 공정성에 영향을 미친다는 것을 확인하였으며, 제품요인은 분배적 공정성에 영향을 미친다는 것을 확인하였다. 회복 공정성과 고객-브랜드 관계의 질의 영향관계에서는 절차적 공정성과 분배적 공정성이 상호의존에 영향을 미친다는 것과 절차적 공정성이 친밀감에 영향을 미친다는 것을 확인하였다.