A New Sweetpotato Variety "Morningwhite" with white flowering

흰꽃 개화성 고구마 신품종 "모닝화이트"

  • Lee, Joon-Seol (Bio-energy crop research center, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Jeong, Kwang-Ho (National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Kim, Hae-Sin (National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Ahn, Yong-Sup (National Institute of Horticultural & Herbal Science) ;
  • Chung, Mi-Nam (Rural Development Administration) ;
  • Kim, Jeong-Ju (National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Bang, Jin-Ki (Bio-energy crop research center, National Institute of Crop Science, RDA)
  • 이준설 (국립식량과학원 바이오에너지작물센터) ;
  • 정광호 (국립식량과학원) ;
  • 김학신 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 안영섭 (국립원예특작과학원) ;
  • 정미남 (농촌진흥청) ;
  • 김정주 (국립식량과학원) ;
  • 방진기 (국립식량과학원 바이오에너지작물센터)
  • Received : 2008.06.19
  • Published : 20081200

Abstract

'Morningwhite' is a new sweetpotato variety developed by Mokpo Experiment Station, National Institute of Crop Science (NICS), RDA in 2007, with white flowering. This variety was selected from the cross between "Sinjami" and "Muan 10" in 2004, seedling and line selections were applied in 2005 and 2006. 'Morningwhite' is morning glory type flowers with white color. It has Lobed leaf, green vine and petiole, elliptic storage root, red skin and yellow flesh color of storage root. The average yield of storage root was 14.0 ton/ha. Number of storage roots over 50 gram per plant was 2.5 and the average weight of storage root was 140 gram.

고구마는 잎의 색깔이나 모양, 줄기의 덩굴성 등 지상부의 다양한 특성을 이용하여 관상용으로 활용할 수도 있다. 식용으로 재배되는 고구마는 극심한 한발이나 저온과 같은 주위 환경의 영향으로 드물게 꽃이 피는 경우도 있지만 일반적으로 꽃이 피지 않는다. 그러나 개화성 고구마 '모닝화이트'는 일장에 무관하게 줄기가 자라면서 액아에서 화총이 형성되어 계속적으로 개화하는 특성이 있다. '모닝화이트'의 화색은 백색이고, 꽃잎크기는 4.0 cm, 꽃부리통은 0.6 cm, 꽃길이는 3 cm, 화판 모양은 원형이다. 지상부 특성으로 줄기길이는 170 cm, 줄기색은 녹색, 잎모양은 원형, 잎자루색은 녹색을 띠고 있다. 개화특성으로 개화기간은 85일, 주당화수는 96개, 꽃자루수는 80개, 꽃자루길이는 1~4 cm, 꽃받침은 5개이다. 모닝화이트는 실내 및 도로변 화분에 식재하여 관상용으로 이용이 가능하다.

Keywords

References

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