A New Sweetpotato Variety for flowering "Morningpurple"

개화성 고구마 신품종 "모닝퍼플"

  • Lee, Joon-Seol (Mokpo Experiment Station, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Jeong, Kwang-Ho (Mokpo Experiment Station, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Kim, Hag-Sin (Honam Agricultural Research Institute, NICS) ;
  • Ahn, Young-sup (Ginseng & Medicinal Plants Research Institute, NICS) ;
  • Chung, Mi-Nam (Rural Development Administration) ;
  • Kim, Jeong-ju (National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Bang, Jin-Ki (Mokpo Experiment Station, National Institute of Crop Science, RDA,)
  • Received : 2008.06.08
  • Published : 2008.06.10

Abstract

'Morningpurple' is a new sweetpotato variety developed by Mokpo Experiment Station, National Institute of Crop Science (NICS), RDA in 2007, for flowering. This variety was selected from the cross between Sinchunmi and Hi-dry in 2004, seedling and line selections were practiced from 2005 to 2006. 'Morningpurple' has morning glory type flowers with purple color. It has triangular leaf, green with purple vine and petiole, elliptic storage root, red skin and yellow flesh color of storage root. The average yield of storage root was 15.0 ton/ha. Number of storage roots over 50 gram per plant was 2.6, and the average weight of storage root was 143 gram.

고구마는 주로 식용으로 이용되고 있지만, 당면 제빵 제과와 같은 식품가공용이나 에탄올 등 공업원료용 그리고 지상부의 특성을 이용한 관상용으로도 이용이 가능하다. 본 연구는 고구마의 잎색이나 잎모양, 개화성 등 지상부의 다양한 특성을 이용한 관상용 고구마를 선발하여 고구마의 이용도를 높이고자 하였다. 식용으로 재배되는 고구마는 극심한 한발이나 저온과 같은 주위 환경의 영향으로 드물게 꽃이 피는 경우도 있지만 일반적으로 꽃이 피지 않는다. 그러나 개화성 고구마 '모닝퍼플'은 일장에 무관하게 줄기가 자라면서 액아에서 화총이 형성되어 계속적으로 개화하는 특성이 있다. '모닝퍼플'은 화기특성으로 화색은 담자색이고, 꽃잎크기는 4.5 cm, 꽃부리통은 0.9 cm, 꽃길이는 4 cm, 화판 모양은 8각형이다. 지상부 특성으로 줄기길이는 186 cm, 줄기색은 녹색, 잎모양은 단결각, 잎자루색은 녹색을 띠고 있다. 개화특성으로 개화 기간은 90일, 주당화수는 108개, 꽃자루수는 95개, 꽃자루길이는 5~1 cm, 꽃받침은 5개이다. 모닝퍼플은 실내 및 도로변 화분에 식재하여 관상용으로 이용이 가능하다.

Keywords

References

  1. Ahn Y.S., Jeong B.C., Chung M.N., Lee J.S., Jeong K.B., Oh Y.B., Jeong D.H., Cho S.Y., Min K.S., Lee J.S., Kim E.S., Kim T.G. 2000. A New Sweetpotato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) Cultivar, "jinhongmi", for the Edible and the Starch. Korean J. Breed. 32(1):95-97
  2. Ahn Y.S., Min K.S., Jeong B.C., Chung M.N., Lee J.S., Oh Y.H., Kuk Y.I. 2002. Cross-Compatibility and Incompatibility of Korean Sweetpotato Varieties. Korean J. Breed. 34(3):236-243
  3. Ahn Y.S., Jeong B.C., Chung M.N., Lee J.S., Oh Y.H., Min K.S., Lee J.H., Kim E.S., Ryu I.H. 2002. A New Sweetpotato Cultivar, "Borami" with Light Purple Flesh Suitable for Fresh Food and Processing. Korean. J. Breed. 34(2):132-133
  4. Ahn Y.S., Jeong B.C., Chung M.N., Lee J.S., Oh Y.H. 2002. A New Purple-Fresh and High Anthocyanin Sweetpotato Variety, "Sinjami". Korean. J. Breed. 34(4):379-380
  5. Ahn Y.S., Jeong B.C., Chung M.N., Lee J.S., Lee M.H. 2005. A New Sweetpotato Cultivar for Food and Processing, "Gogeonmi". Korean. J. Breed. 37(1):69-70
  6. Ahn Y.S., Lee J.S., Jeong B.C., Chung M.N., Lee J.S., Lee M.H., 2005. A New Sweetpotato Cultivar for Food with Storage Root and Culinary Vegetable with Purple Petiole, "Hayanmi". Korean J. Breed.37(1):67-68
  7. Ahn Y.S., Chung M.N., Jeong B.C., Lee J.S. 2006. A New Sweetpotato Variety for food and Processing, "Juhwanmi". Korean J. Breeding. 38(1):69-70
  8. Ahn Y.S., Lee J.S., Jeong B.C., Chung M.N., Lee J.S., Kim H.S. 2006. A New Sweetpotato Variety for Food and Starch, "Healthymi".Korean J. Breed.38(1):71-72
  9. Ahn Y.S., Chung M.N., Jeong B.C., Kim H.S., Lee J.S. 2006. A New Sweetpotato Variety for Feed and Food of Storages Root with High Moisture Content and Fast Fleshed Up,"Biomi". Korean J. Breed.38(4):281-282
  10. Jeong B.C., Ahn Y.S., Chung M.N., Lee J.S., Jeong K.B., Oh Y.B., Jeong D.H., Cho S.Y., Min K.S., Lee J.S., Kim E.S., Kim T.G. Park S.J. 2000. A New Purple Colored Sweetpotato (Ipomoea batatas(L.) Lam.) Cultivar, "Zami" for Processing. Korean. J. Breed. 32(1):91-92
  11. Jeong B.C., Ahn Y.S., Chung M.N., Lee J.S., Jeong K.B., Oh Y.B., Jeong D.H., Cho S.Y., Min K.S., Lee J.S., Kim E.S., Kim T.G. 2000. A New Orange Colored Sweetpotato (Ipomoea batatas(L.) Lam.) Cultivar, "Sinhwangmi" for the Fresh and the Processing. Korean. J. Breed. 32(1): 93-94
  12. Jeong B.C., Ahn Y.S., Chung M.N., Lee J.S., Oh Y.H. 2002. A New Sweetpotato Variety Resistant to Fusarium Wilt, "Singeonmi". Korean. J. Breed. 34(4) : 381-382
  13. Lee J.S., Jeong B.C., Ahn Y.S., Chung M.N., Kim H.S., 2006a. Color Stability according to Storage Period of Purple Sweetpotato Products. Korean J. Crop Sci. 51(S): 204-208
  14. Lee J.S., Ahn Y.S., Kim H.S., Chung M.N., Kim J.J., Kim J.M., Jeong B.C., Bang J.K. 2006b. A New Sweetpotato Cultivar for Table Use, "Yeonhwangmi". Korean J. Breed. 38(2):149-150
  15. Lee J.S., Ahn Y.S., Kim H.S., Chung M.N., Boo H.O. 2007a. Proximate Composition and Minerals, Phenolics, Anthocyanins Pigment Characteristics on the Parts of Sweetpotato. Korean J. Intl. Agri. 19(3):196-204
  16. Lee J.S., Ahn Y.S., Chung M.N., Kim H.S., Jeong B.C., Bang J.K. 2007b. Varieties for Sweetpotato Tips Production as a Vegetable. Korean J. Breed. Sci. 39(2):224-231
  17. Lee J.S., Park Y.K., Ahn Y.S., Kim H.S., Chung M.N., Jeong B.C., Bang J.K. 2007c. Antioxidative and Biological Activites of Extracts of Sweetpotato Tips. Korean J. Crop Sci. 52(4):411-420
  18. Lee J.S., Kim H.S., Ahn Y.S., Chung M.N., Jeong B.C., Bang J.K. 2007d. A New Sweetpotato Cultivar, "Matnami" suitable for Table Use.Korean J. Breed.39(2):260-261
  19. Woolfe, J.A. 1992. Sweet potato. Cambridage University Press. New York
  20. 농촌진흥청. 1996. 표준영농교본-28 고구마재배
  21. 농촌진흥청. 1993-2003. 하계작물 신품종개발공동연구 보고서
  22. 농촌진흥청. 1996-200. 농작물직무육성신품종선정위원회결과
  23. 작물시험장. 1960-1994. 시험연구보고서(전작)
  24. 정병춘 등. 1991. 식용고구마 신품종 "율미". 농시논문집(전특작편). 33(1)
  25. 정병춘 등. 1996. 식용 및 가공 겸용 고구마 신품종 "건미". 농업연구논문집(전특작편) 38(2) : 1872-189
  26. 호남농업시험장. 1995-2003. 시험연구보고서(전작 ․ 목포편)
  27. 정병춘 등. 2004. '고구마의 한국 전래와 발전과정'. 목포시험 장 농업연구 성과 및 발전방향 작물과학원 목포시험장. 81-113