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Correlation between Shear Force and Grade Decision Factors on Hanwoo Cow Carcass

소 도체등급 판정 항목과 전단력과의 상관관계

  • Kim, Dong-Yeop (Department of Food Science and Food Service Industry, Yeungnam University) ;
  • Kim, Byoeng-Do (Animal Products Grading Service Headquarter of Daegu-Gyeongbuk Region) ;
  • Baek, Sang-Guk (Animal Products Grading Service Headquarter of Daegu-Gyeongbuk Region) ;
  • Jeong, Hyeong-Jin (Animal Products Grading Service Headquarter of Daegu-Gyeongbuk Region) ;
  • Kim, Dae-Gon (Department of Food Science and Nutrition, Daegu Polytechnic College) ;
  • Han, Gi-Dong (Department of Food Science and Food Service Industry, Yeungnam University)
  • 김동엽 (영남대학교 자연자원대학 식품외식학부 식품가공학) ;
  • 김병도 (축산물등급판정소 대구경북지역본부) ;
  • 백상국 (축산물등급판정소 대구경북지역본부) ;
  • 정형진 (축산물등급판정소 대구경북지역본부) ;
  • 김대곤 (대구산업정보대학 식품영양학과) ;
  • 한기동 (영남대학교 자연자원대학 식품외식학부 식품가공학)
  • Published : 2008.08.30

Abstract

This study was carried out to evaluate the correlation between shear force determined by tenderness analyzer and grade decision factors consisting of yield grade (carcass weight, ribeye area, backfat thickness) and quality grade (meat color, fat color, marbling, maturity, texture) in a total of 200 Hanwoo cows. Results showed that there was a negative correlation between shear force and yield grade (r=-0.186, p<0.01), i.e., when the grade of carcass yield increased (A score), the shear force value decreased. Shear force scores showed a significant correlation with marbling scores (r=-0.19, p<0.01), but no correlation with scores of meat color, fat color and texture. The maturity of Hanwoo cows is known to be one of the major factors for evaluating the grade, and the maturity showed no significant correlation with shear force value (r=-0.05, p>0.05). It is possible to get useful information for evaluating the grade of Hanwoo cows if further studies addressing the correlation of water holding capacity, juiciness, taste and overall acceptability with maturity are carried out.

본 연구에서는 전단력과 도체등급 판정항목간 상관관계 분석을 통한 육질평가의 자료로 사용하기 위해 한우암소 200두를 대상으로 하였고, 세부적으로 성숙도와 전단력과의 상관관계를 조사하여 기계적인 연도 측정상에서의 성숙도와 연도간의 상관관계를 분석하고자 실시하였다. 본 연구결과, 육량등급이 낮아질수록 전단력이 낮아져 매우 높은 부(-)의 상관관계가 있는 것으로 나타났으며, 육질등급 항목 중 육질 1차등급과 최종등급은 전단력과 높은 상관관계가 있었으며, 그 중에서도 근내지방도는 매우 높은 상관관계가 있는 것으로 나타났다. 그러나 육색, 지방색, 조직감은 전단력과 직접적인 상관관계가 없는 것으로 나타났다. 한우 암소 성숙도는 육질등급판정에서 하향조정항목으로 설정되어 있으나 도체 성숙도에 따른 전단력의 차이에서는 성숙도 4가 $452.04\;kg/cm^2$로 가장 높은 전단력을 나타낸 반면, 성숙도 5가 $413.11\;kg/cm^2$로 가장 낮은 수치를 나타내었으며, 성숙도 2가 $417.98\;kg/cm^2$이었던데 반하여 성숙도 9는 $428.80\;kg/cm^2$을 나타내어 성숙도와 전단력(기계적 연도측정치)과는 상관관계가 없는 것으로 나타났다. 추가적으로 성숙도와 관련하여 전단력 뿐만 아니라 보수력 및 관능 특성인 다즙성, 향미 등의 종합적인 분석이 가능한 연구조사가 수반된다면 보다 객관적이고 과학적인 육질등급 판정을 위한 자료 확보가 가능할 것이다.

Keywords

References

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