동아시아식생활학회지 (Journal of the East Asian Society of Dietary Life)
- 제18권3호
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- Pages.361-367
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- 2008
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- 1225-6781(pISSN)
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- 2288-8802(eISSN)
쌀 가공식품 제조용 소재로서의 도정 부산물 활용 방안 (I) - 흑미 미강 색소 분획의 쌀 배아 산패 억제 효과 -
Application of Rice Polishing By-products to Processed Rice Food (I) - Antioxidative Effect of Black Rice Bran Pigment Fraction on Rice Embryo Lipid Oxidation -
- Cho, Min-Kyung (Dept. of Food Science and Nutrition, Kyungpook National University) ;
- Kim, Sung-Hong (Analysis Research Division, Daegu Center, Korea Basic Science Institute) ;
- Kang, Mi-Young (Dept. of Food Science and Nutrition, Kyungpook National University)
- 발행 : 2008.06.30
초록
본 연구는 쌀 배아의 활용을 위한 기초 연구로 배아의 성분 특성을 분석하였으며, 산패되기 쉬운 배아의 저장성을 증진시키는 방편으로 흑미 미강 색소 추출물을 1%와 5%로 첨가하여 색소 안정성과 배아 산패에 대한 항산화 효과를 검정하였다. 배아는 미강에 비해 필수아미노산의 함량이 골고루 많이 분포되어 있어 주요한 아미노산 공급원으로 사용될 수 있는 반면, 지질의 함량이 높아 저장 중 유지의 변패가 우려되었다. 흑미찹쌀 미강 색소 추출물은
This study examined the physicochemical properties of rice embryo in order to investigate the antioxidative effect of black rice bran pigment fraction on rice embryo lipid oxidation. Color stability of rice bran pigment fraction and acid value of added rice embryo were determined at various conditions of pH, temperature, and storage time. Rice embryo contained more crude protein (22.1%) compared to the rice bran (9.4%). However, rice embryo had a higher lipid content than rice bran, causing lipid oxidation during storage. Pigment fraction were relatively stable in acidic pH of 3.0 stored at