초록
청주지역과 전주지역의 유통농산물 중 농약잔류실태와 안전성을 평가하기 위하여 각 지역의 도매시장과 재래시장에서 농산물을 채취하여 분석하였다. 청주지역의 시장에서 채취한 시료에서는 잔류농약이 검출되지 않았으나 전주지역에서 채취한 농산물의 경우는 도매시장 농산물에서 가지 등 5종의 농산물에서 chlorothalonil 등 3종의 농약이 검출되었으며, 재래시장 농산물에서는 토마토와 포도에서 azoxystrobin 등 3종의 농약이 검출되어 전주지 역의 농산물에서는 10.9%의 검출율을 보였다. 그러나 검출농약은 모두 잔류허용기준 미만이었다. 검출농약이 해당 농산물의 섭취로 인체에 유입될 잔류농약의 일일섭취추정량은 ADI의 0.00102-0.03616%로 매우 낮아 안전한 것으로 판단되었다.
In order to survey the residual characteristics of pesticides and assess their safeties in the agricultural products from markets, the agricultural products were purchased from the wholesale and traditional markets in Cheongju and Jeonju and analyzed the pesticide residues in them. No pesticide residues were found in samples from Cheongju, whereas, in case of samples collected from Jeonju, 3 pesticides including chlorothalonil were detected from 5 samples such as eggplant from wholesale market and 3 pesticides including azoxystrobin were found in tomato and grape from traditional market. Pesticide residues were detected from 10.9% of the total samples and detection levels were less than their maximum residue levels. Their estimated daily intakes ranged from 0.00102 to 0.03616% of their acceptable daily intakes, representing residue levels of the pesticides detected were evaluated to be safe.