Abstract
Two experiments were conducted to investigate effects of molasses addition to silage materials in ensiling Socheongryongtang meal on the nutritive quality of silage, palatability and various ruminal parameters in Korean native goats. In Experiment 1, Socheongryongtang meal silage was produced by the addition of 0, 0.5, or 1.0% molasses and stored for 40 days at room temperature. There were three replicates per treatment. Lactic acid contents of Socheongryongtang meal silage containing molasses(0.5 and 1.0%) were significantly(p<0.05) higher than that of the control(0%). However, the pH and butyric acid contents of Socheongryongtang meal silage containing molasses(0.5 and 1.0%) were lower than those of the control(0%). In addition, molasses(0.5 and 1.0%) increased the number of lactobacillus, but decreased the number of fungi in Socheongryongtang meal silage. In vitro dry matter disappearance tended to increase by molasses addition. In Experiment 2, three 1.5-yr-old Korean native female goats were employed in cross-over design to measure the palatability and various ruminal parameters of Socheongryongtang meal silage. Feed intake of Socheongryongtang meal silage containing molasses(0.5 and 1.0%) for 30 min significantly higher than that of control(0%). Silmilar trend was found when the feed intake was measured for 6 hr. In various ruminal parameters, molasses addition to silage materials increased propionic acid(P) and total volatile fatty acid contents, but decreased pH, acetic acid (A), and butyric acid. The A/P ratio was the lowest in 1.0% molasses treatment group. It is concluded that molasses addition in ensiling Socheongryongtang meal could enhance its nutritional quality and lengthen storage period. Also the palatability of silage was improved by the addition of molasses.
본 연구는 한약제 부산물의 사료적 가치를 입증하기 위하여 소청룡탕박 사일리지에 당밀을 첨가하여 사일리지 품질, 기호성 및 반추위내 발효성상에 미치는 영향을 조사하고자 두 가지 실험을 실시하였다. 실험 1에서는 소청룡탕박에 당밀을 0, 0.5 및 1.0% 첨가하여 사일리지를 제조하여 40일간 보관한 후 품질을 조사하였다. 소청룡탕박 사일리지의 조단백질 함량은 처리별로 유의한 차이가 없었으나 조지방 함량은 당밀첨가구가 대조구에 비하여 유의하게 높은 수준이었다. 유산함량은 당밀첨가구가 유의하게 많았고, 낙산은 유의하게 감소하였다(p<0.05). 유산균의 수는 당밀첨가구가 유의하게 많게 나타났으며, 반면에 곰팡이의 수는 당밀첨가구가 유의하게 적게 나타났다. 건물소실율은 당밀첨가에 의하여 증가되는 경향이었다. 실험 2에서는 재래산양 암컷 3두를 대상으로 소청룡탕박 사일리지의 기호성 및 반추위내 발효성상을 조사하였다. 30분 동안의 섭취량은 당밀 첨가구가 당밀 무첨가구에 비하여 유의하게 높은 섭취량을 보였으며, 6시간 동안의 섭취량도 당밀 첨가구가 무첨가구에 비해 유의하게 높은 섭취량을 보였다(p<0.05). 반추위내 발효성상은 당밀 첨가수준이 높아짐에 따라 pH, 초산, 낙산의 수준은 낮아지는 경향이었고, 총산, 프로피온산의 수준은 높아지는 경향이었다. 그리고 A/P 비율은 당밀 1% 첨가구에서 가장 낮게 나타났다.