Current Research on Agriculture and Life Sciences
- Volume 26
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- Pages.55-62
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- 2008
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- 2287-271X(pISSN)
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- 2288-0356(eISSN)
Effects of storage duration and temperature on the isoflavone content of full grown soy-sprouts
재배 콩나물 저장 중 온도처리가 isoflavone 함량에 미치는 영향
- Jeong, Yeon-Shin (Institute of Agricultural Science and Technology, Kyungpook National University) ;
- Lee, Hyang Mi (Division of Plant Biosciences, Kyungpook National University) ;
- Dhakal, Krishna Hari (Division of Plant Biosciences, Kyungpook National University) ;
- Kim, Yong-Hoon (N&B Co., Ltd., Kyungpook National University) ;
- Lee, Jeong-Dong (Univ. of Missouri-Delta Center) ;
- Shin, Dong-Hyun (Division of Plant Biosciences, Kyungpook National University) ;
- Hwang, Young-Hyun (Division of Plant Biosciences, Kyungpook National University)
- 정연신 (경북대학교 농업과학기술연구소) ;
- 이향미 (경북대학교 식물생명과학부) ;
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- 김용훈 ;
- 이정동 ;
- 신동현 (경북대학교 식물생명과학부) ;
- 황영현 (경북대학교 식물생명과학부)
- Published : 2008.12.31
Abstract
To obtain food materials of high isoflavone content from soy-sprouts, 8 soy-sprout varieties, Aga 1, Aga 2, Aga 3, Aga 4, Pungsannamulkong, Eunhakong, Jangkikong and Bosugkong, were grown into soy-sprouts for 7 days under light condition and stored for 5 days at 6 different temperatures; 3, 6, 9, 20, 30, and
콩나물로부터 고 isoflavone 함량의 콩 식품원료를 얻고자 콩나물 재배 시 빛을 쪼여주고, 재배한 콩나물의 저장온도를 달리한 조건에서 isoflavone 함량변이를 조사하였다. 공시 품종들의 7일 재배 후 저장하기 전 isoflavone 함량은 아가 3호>아가 1호>아가 2호>아가 4호>장기콩>보석콩>은하콩>풍산나물콩 순이었는데 아가 3호의 isoflavone 함량은