Improvement of indoor mushroom kit

소비촉진을 위한 가정재배용 버섯키트개발 연구

  • Jo, Woo-Sik (Department of agricultural Environment, Gyeongbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Rew, Young-Hyun (Department of agricultural Environment, Gyeongbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Choi, Sung-Kuk (Department of agricultural Environment, Gyeongbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Yoon, Jae-Tak (Department of agricultural Environment, Gyeongbuk Agricultural Technology Administration)
  • 조우식 (경상북도농업기술원 환경농업연구과) ;
  • 류영현 (경상북도농업기술원 환경농업연구과) ;
  • 최성국 (경상북도농업기술원 환경농업연구과) ;
  • 윤재탁 (경상북도농업기술원 환경농업연구과)
  • Published : 2007.03.31

Abstract

This study for establishment of cultivation technique was carried out in home, Pleurotus ostreatus, Ganoderma lucidum. The mushroom kit allows you to grow some of the mushrooms used by the finest chefs in the world easily and quickly almost anywhere in your own home or office. Mushroom kits may be placed on a coffee table, counter, or desk. They will produce mushrooms virtually anywhere room temperature is maintained. Now we have the opportunity not only to enjoy watching these exotic mushrooms grow but also to enjoy eating the freshest organic mushrooms possible. To study for the possibility of indoor cultivation of P. ostreatus, and G. lucidum, we invested cultivation status with two kinds of sawdust, cotton waste and rice straw in washroom, kitchen, living room, and bedroom. It took 2~4 days to make primordia formation in a block of P. ostreatus, and G. lucidum was 11 days. Weight of P. ostreatus on cotton waste, rice straw, and willow sawdust were 2,060g, 90g, and 770g, respectively. and weight of G. lucidum on oak sawdust was 172g. Th best result was achieved in washroom, among used washroom, kitchen, living room, and bedroom.

버섯산업의 활성화자료 제공과 버섯의 가정내 재배 학생들의 과학탐구용으로 사용키위해서 일반 가정주택의 실내에서 버섯류 재배가능성 검토의 일환으로 수행한 실험의 결과를 요약하면 다음과 같다. 가. 가정내 각실별 온 습도 측정결과는 세면실에서 64~72%, 온도 $20.2{\sim}26.0^{\circ}C$로 상대적으로 거실, 부엌등 타실보다 버섯생육에 유리한 조건을 나타내었다 (1999. 4. 25~7. 25). 나. 느타리버섯 상자재배에서 세면실의 경우 초발이소요 일수는 3일, 수량은 2,060g, 회수율은 90%였다. 다. 느타리버섯 봉지볏짚재배에서 세면실의 경우 초발이 소요일수는 2일, 수량은 90g, 회수율은 153%였다. 라. 느타리버섯 봉지톱밥재배에서 세면실의 경우 초발이 소요일수는 4일, 수량은 770g, 회수율은 89%였다. 마. 영지버섯 봉지톱밥재배에서 세면실의 경우 초발이소요일수는 11일, 수량은 172g, 회수율은 16%, 중량감소율은 61%로 나타났다. 바. 본시험에서 수행한 4처리 모두 거실, 침실, 부엌에 비해 세면실에서의 생산된 버섯의 수량이 우수하였다. 사. 본 실험의 결과를 일부 기술하여 "내손으로 재배하는 가정버섯 효능과 활용법"이란 제목의 책자를 공동저술하였다 (장 등, 2003).

Keywords