초록
본 논문의 목적은 강원내륙산간권역인 춘천시, 원주시, 홍천군, 횡성군, 평창군, 철원군, 화천군, 양구군, 인제군 총 9개 시군을 대상으로 지역별로 다양성을 추구하며 차별화할 수 있는 단기소득임산물을 선정하는 것이다. 생산액의 규모가 비교적 큰 송이버섯, 생표고, 밤, 잣, 도토리, 수지, 산양삼, 고사리, 도라지, 더덕, 두릅, 취나물, 수액, 목초액 등 14개 임산물을 분석대상으로 하였다. 분석방법으로는 지역별 품목 비중과 품목별 지역의 비중, 산업연관분석에서 사용되는 입지계수를 응용하여 만들어진 임산물계수를 이용하였다. 분석 결과, 춘천시에서는 밤, 원주시와 평창군에서는 생표고, 홍천군에서는 잣이 선정되었다. 횡성군과 화천군에서는 더덕, 철원군에서는 도토리가 선정되었다. 양구군에서는 취나물, 인제군에서는 수액이 선정되었다.
The purpose of this study was to select regional distinctive Non-Timber Forest Products (NTFP) in Gangwon Inland Mountains Area. It was considered as NTFP Pine mushroom, Raw Oak Mushroom, Chestnut, Pinenut, Acorn, Resin, Cultivated Mountain Ginseng, Fernbrake, Chinese bellflower, Lance asiabell, Angelica, Aster scaber, Sap, Wood Vinegar. Regional weight, item weight and forest products quotient were used for the selection of NTFP. Forest products quotient was an application of Location Quotient that is used Input-Output analysis. As a result, Chestnut was selected in Chuncheon. Raw Oak Mushroom was selected in Wonju and Pyeongchang. It was selected Pinenut in Hongcheon, Lance asiabell in Hoengseong and Hwacheon, Acorn in Cheorwon, Aster scaber in Yanggu and Sap in Inje.