Development and Application of Health Belief Model Based Milk Education Program for Elementary, Middle, and High School Students

건강 신념 모델에 근거한 초.중.고등학교 우유 교육 프로그램 개발 및 적용

  • Published : 2007.12.31

Abstract

The purpose of this study was to develop health belief model based various milk education program as print education media and apply to elementary, middle, and high schools. The subjects were 432 students(124 elementary, 122 middle, 186 high school students). We designed one group pretest-posttest study model. The data were obtained from pre and post-study with self-administered questionnaires. Before applying this education program, we evaluated the degree of awareness on milk. Their awareness on milk was very low, 35.5% lower elementary, 32.7% higher elementary, 52.5% middle, and 54.3% high school students were answered they don't know the milk well. After they had implemented milk education program, their recognition on milk had changed that milk is nutritious as supplementary food. And their reasons for drinking milk were also changed that 'they want to eat it' in elementary school students, 'they want to be healthier' in middle school students, and 'they want to be taller' in high school students. Their nutrition knowledge score showed a significant increase(p<0.05). As a results. milk nutrition education has improved nutrition knowledge and recognition on milk in elementary, middle, and high school students. To improve their milk eating behaviors, nutrition education programs will have to be continued.

본 연구는 건강 신념 모델에 근거하여 초, 중, 고등학생을 대상으로 우유교육 프로그램을 개발하교 학교교육에서 적용 후 그 효과를 알아보고자 하였다. 교육 프로그램 내용 구성으로는 학교 교과서 내용 체계를 기초로 하여, 교육 내용 요소들을 추출하고 체계화 작업을 통하여 실생활에서 쉽게 적용할 수 있도록 개발하였다. 초등학생은 우유에 대해 '어느 정도 알고 있다'가 '잘 모르는 편이다'에 비해 응답 비율이 매우 높은데 비해 중학생은 '어느 정도 알고 있다' 와 '잘 모르는 편이다'가 비슷하였으며, 고등학생의 경우는 '잘 모르는 편이다'가 52.2%로 가장 많았다. 우유가 주는 의미는 '영양보충용' 식품으로 모든 학교 급별에서 주된 의미로 나타났으며, 우유에 대한 인식을 분석한 결과, 우유는 건강해지기 위해 먹는 식품으로 인식하고 있었다. 개발된 우유 교육 프로그램 적용 후 그 변화정도를 분석한 결과, 우유에 대한 인지정도는 유의적으로 증가하였으며(p<0.05), 우유 교육 프로그램을 적용하고 난 후 영양보충용이라는 응답이 유의적으로 높아졌다(p<0.05). 우유에 대한 인식 변화는 '건강해지고 싶어서'가 전 연령층에서 유의적으로 증가 한 것을 볼 수 있었다(p<0.05). 중학교와 고등학교에서만 우유에 대한 지식의 이해 정도에 대해 유의적인 차이를 보였다(p<0.05). 그러므로 초, 중, 고등학생들을 대상으로 한 우유 교육 프로그램을 통하여 우유에 대한 인식 및 의미가 변화되었음을 관찰할 수 있었으며 우유에 대한 지식의 이해 정도의 변화를 관찰할 수 있었다. 이에 본 연구에서 개발된 교육프로그램을 토대로 우유 교육 프로그램이 향후보다 체계적이고 확대되어 지속적으로 실시된다면, 우유에 대한 의미는 물론 인식 그리고 지식 정도에 있어 효과적인 결과를 유도할 수 있을 것이다.

Keywords