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Effect of Dietary Supplementation of Aspergillus oryzae Ferment on Growth Performance of Broiler Chicks and Microbial Population and Fecal Ammonia Production

Aspergillus oryzae 배양물이 육계의 생산성, 분변의 미생물 성상 및 암모니아 가스 발생량에 미치는 영향

  • Son, J.H. (Seoul Dairy CO-OP / Geochang Plant, Quality Assurance Team) ;
  • Cho, I.K. (Department of Food and Nutrition, Nambu University)
  • Published : 2007.12.31

Abstract

Current study was conducted to identify the effects of dietary supplementation of Aspergillus oryzae ferments (AOF) cultured under normal (NAOF) or nitrogen-deficient (NMAOF) environment on feed efficiency, nutrient digestibility for broiler chicks. Fecal microbes and ammonia gas production were also determined. A total of 168 male Avian chicks, 2-wk-old, were randomly assigned into 56 cages, three chicks per cage. There were seven treatments (Control, NAOF 0.05, 0.1, 0.5%, NMAOF 0.05, 0.1, 0.5%), with 8 replicates (cages) per treatment. There was no significant difference in nutrient digestibility between two AOF groups, but the digestibility was greatly(p<0.05) improved by AOF supplementation. Total microbial account significantly (p<0.05) differed between the treatment groups with the highest number for NNAOF, followed by NAOF and control. In the case of Escherichia coli and Salmonella, the AOF supplementation significantly (p<0.05) reduced their numbers in feces, with a particular reduction in NNAOF group. Levels of ammonia gas generation were in order of control>NAOP>NNAOP. The current data implied that AOF supplementation, particularly grown under nitrogen-deficient environment, would be a feasible way to improve feed efficiency for broiler production, as well as to reduce environmental cost. However, further studies remain for industrial application.

본 연구는 질소원 결핍 배지에서 배양되어 in vitro 실험상에서 항균 활력이 있는 것으로 증명된 Aspergillus oryzae 배양물을 질소원 공급 배지와 비교하여 육계의 증체, 사료 섭취량, 영양소 이용율, 유해 가스 생산 및 분내 미생물 균총 변화 등에 미치는 영향을 조사하기 위하여 시행되었다. 총 168수 2일령 육계를 7 처리구(대조구, 질소원 공급 배지에서 자란 Aspergillus oryzae 배양물(NAOF) 0.05, 0.1, 0.5%, 질소원 결핍 배지에서 자란 Aspergillus oryzae 배양물(NNAOF) 0.05, 0.1, 0.5%에 배치하였다. 본 실험 결과 Aspergillus oryzae 첨가로 사료의 기호성이 증가되었으며, Aspergillus oryzae 배양시 질소원 결핍 처리는 일반적인 배양 방법에 비하여 증체와 사료 기호성에 더욱 효과적으로 작용하였다. 영양소 소화율은 질소원 처리 구간의 유의적 차이는 없었지만, 대조구에 비하여 Aspergillus oryzae 배양물을 첨가시에 영양소의 소화율이 전반적으로 향상되었는데, 이러한 결과는 육계의 소장 및 대장의 pH 조절에 관여하고 유익균의 생장을 촉진하며, 유해균의 증식을 억제할 수 있는 효소나 대사산물이 분비되어 긍정적으로 작용하여 사료의 기호성 및 영양소의 소화율을 증진시킨 결과라고 추정할 수 있다. 처리에 따른 분내 총균수 변화는 유의적(p<0.05)인 차이를 보였으며, 균수는 NNAOF>NAOF>대조구순으로 나타났다. E. coli와 살모넬라에서는 Aspergillus oryzae 배양물 처리구가 대조구에 비해 현저하게(p<0.05) 감소되었고, 특히 NNAOP 처리구에서 가장 낮게 나타났다. 분내 암모니아 가스 발생량을 조사한 결과, 실험실적으로 검사할 수 있는 발생량은 대조구>NAOF>NNAOF 순으로 나타났다. 본 연구 결과는 NNAOF을 이용한 육계 생산은 생산성 향상과 더불어 환경 오염을 예방할 수 있는 방법임을 시사하므로 더욱 심도있는 연구가 필요한 것으로 판단된다.

Keywords

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