A COMPARATIVE STUDY OF PRESERVING ABILITY OF HUMAN PERIODONTAL LIGAMENT CELLS STORED IN DIFFERENT TEMPERATURED STORAGE MEDI

저장용액의 온도에 따른 치주인대세포의 생존율

  • Jo, Jae-Hyun (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry School, Yonsei University) ;
  • Kim, Seong-Oh (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry School, Yonsei University) ;
  • Choi, Hyung-Jun (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry School, Yonsei University) ;
  • Lee, Jae-Ho (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry School, Yonsei University) ;
  • Son, Heung-Kyu (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry School, Yonsei University) ;
  • Choi, Byung-Jai (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry School, Yonsei University)
  • 조재현 (연세대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 김성오 (연세대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 최형준 (연세대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 이제호 (연세대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 손흥규 (연세대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 최병재 (연세대학교 치과대학 소아치과학교실)
  • Published : 2007.02.28

Abstract

To compare the survival rate of periodontal ligament cells preserved in storage media with good availability at the time of an avulsion injury, periodontal ligament cells were incubated in ${\alpha}-MEM$ culture medium containing 10% FBS in condition of $37^{\circ}C$, 5% $CO_2$. These cells were then cultured in HBSS, ${\alpha}-MEM$, milk(S co., P. co.) and tap water at the temperature of 4, 25, $37^{\circ}C$ each in 60 min. The groups were measured by MTT assay. The results were as follows : 1. Among the storage media at $4^{\circ}C$, ${\alpha}-MEM$ and P-milk had the highest preserving ability of periodontal ligament cells, while that of HBSS S-milk and tap was low in order. 2. Among the storage media at $25^{\circ}C$, ${\alpha}-MEM$ had the highest preserving ability of periodontal ligament cells, while that of P-milk, HBSS, S-milk, tap water was low in order. 3. Among the storage media at $37^{\circ}C$, the preserving ability of periodontal ligament cells was very high in ${\alpha}-MEM$, P-milk, HBSS and S-milk, it's lowest in tap water. 4. The preserving ability of periodontal ligament cells in ${\alpha}-MEM$ was high at $4^{\circ}C$ and it's low in order of $25^{\circ}C$, $37^{\circ}C$, but in HBSS was high at $4^{\circ}C$ and it's low at $25^{\circ}C$, $37^{\circ}C$ 5. The preserving ability of periodontal ligament cells in S-milk and P-milk was high at $4^{\circ}C$, $25^{\circ}C$ and it s low at $37^{\circ}C$. In conclusion, HBSS is the storage medium of choice in an avulsion, but in this study it is preferable to choose milk at $4^{\circ}C$ for tooth since it is easy to get and affect cell viability.

외상성 손상 후 치아 탈구 시 치아를 저장하는 저장용액의 종류와 온도가 치주인대세포의 생존율에 어떠한 영향을 미치는지 연구하기 위하여 치주인대세포를 10% fetus bovine serum(FBS) 함유 ${\alpha}-minimal$ essential medium$({\alpha}-MEM)$에서 $37^{\circ}C$ 5% $CO_2$ 공기 혼합 배양기에서 배양하고 4 25, $37^{\circ}C$의 Hank's balanced salt solution(HBSS) 과 ${\alpha}-MEM$, 우유(S회사, P회사), tap water에 저장하고 60분이 지난 후 각 군에 대해 치주인대세포의 생존율을 측정하기 위하여 MTT assay를 시행하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. $4^{\circ}C$ 저장용액의 치주인대세포의 생존율은 ${\alpha}-MEM$과 P회사우유에서 가장 높았고 HBSS, S회사우유, tap water 순으로 낮았다. 2. $25^{\circ}C$ 저장용액의 치주인대세포의 생존율은 ${\alpha}-MEM$에서 가장 높았고 P회사우유, HBSS, S회사우유, tap water 순으로 낮았다. 3. $37^{\circ}C$ 저장용액의 치주인대세포의 생존율은 ${\alpha}-MEM$과 P회사우유, HBSS, S회사우유에서 높았고 tap water에서 가장 낮았다. 4. ${\alpha}-MEM$의 치주인대세포의 생존율은 $4^{\circ}C$에서 가장 높았고 $25^{\circ}C$$37^{\circ}C$순으로 낮았으며 HBSS에서는 $4^{\circ}C$에서 높았고 $25^{\circ}C$$37^{\circ}C$에서 낮았다. 5. S회사와 P회사우유에서 치주인대세포의 생존율은 $4^{\circ}C$$25^{\circ}C$에서 높았고 $37^{\circ}C$에서 낮았다. 이상의 결과를 종합해볼 때 외상으로 인해 치아가 탈구되었을 때 탈구된 치아의 저장용액으로 HBSS용액이 추천되고 있으나 이 연구에서 $4^{\circ}C$$25^{\circ}C$ 우유에서 치주인대세포의 생존율이 높았으므로 사고 현장에서 쉽게 구할 수 있고 치주인대세포의 생활력 보존에도 유리한 낮은 온도의 우유에 탈구된 치아를 보존하는 방법도 좋을 것으로 생각된다.

Keywords