Changes of the Chemical and Microbiological Quality in Milk from Jeju-Do after Raw Milk Grading System

등급제 실시 이후 제주산 원유의 품질 변화

  • Lee, Hyun-Jong (Department of Animal Biotechnology, Cheju National University)
  • 이현종 (제주대학교 생명자원과학대학 동물자원과학과)
  • Published : 2006.06.15

Abstract

This experiment was performed to identify the improvement of raw milk quality after introducing raw milk grading system(1993, June). The purpose of this experiment was to investigate chemical component and microbiological quality of raw milk in jeju. This experiment made it possible to spread high standard of quality of raw milk or milk product including yoghurt, ice cream etc., and to provide dairy industry information for the construction of Jeju international free city master plan. As a result, automatic milking system is improved a lot after introducing raw milk grading system and sustained good condition compared with other provinces. High ratio was shown dairy farm in jeju for pre-milking, pre-cooling system equipment and self laboring. Otherwise, the ratio of dairy farm doing test of mastitis is low. The ratio of first grade distribution in Jeju is 80.64%, which means that was improved before introducing raw milk grading system. The number of somatic cells found in summer more than that of other seasons in raw milk. However, these data is a little higher than the nation wide data medium. Also, general components, annual lipid ratio is 3.90% that improved compared with before introducing raw milk grading system. These data showed low in summer and similar to nation wide.

본 실험은 원유 등급제 실시 이후(1993년 6월), 원유의 유질 개선 실태를 파악하고자 실시하였다. 본 실험을 통하여 제주산 시유를 비롯한 유제품의 청정 고품질 이미지 화산과 국제 자유 도시 계획 수립을 위한낙농 산업 육성 자료로 활용코자 제주산 원유의 화학적 조성과 미생물학적 품질을 조사 분석하였다. 착유시설은 등급제 실시 이후 많이 개선되었고 또한 타도와의 비교에서도 많이 개선되었다. 전착유 실시 및 예냉기 설치와 자가 노동력 비율은 높았으나, 체세포수와 관련이 깊은 유방염 정기 검사 실시 농가 비율은 낮았다. 세균수 등급은 1등급A 출현율이 80.64%로 실시 이전에 비해 많이 개선되었고, 여름철에는 세균이 많이 검출되었으나, 전국 평균치와 별 차이가 없었다. 체세포는 1등급이 38.5%, 2등급이 32.0%로 여름철에 체세포수가 많았으며, 전국 평균치를 약간 상회하는 수준이었다. 일반 성분에서 년평균 지방 함량이 3.90%로 실시 이전보다 향상되었으며, 여름철에 낮았고, 전국 수준과 비슷하였다.

Keywords