A Study on Potentially Hazardous Food Consumption and Food Preference in Elementary School Foodservice Menus

초등학교 급식의 잠재적 위해 식품의 섭취 및 기호도 조사

  • Yoon Ki-Sun (Department of Food and Nutrition, Kyung Hee University) ;
  • Jung Yang-Jin (Department of Food and Nutrition, Kyung Hee University) ;
  • Koo Sung-Ja (Department of Food and Nutrition, Kyung Hee University)
  • 윤기선 (경희대학교 식품영양학과) ;
  • 정양진 (경희대학교 식품영양학과) ;
  • 구성자 (경희대학교 식품영양학과)
  • Published : 2006.09.01

Abstract

This study was conducted to investigate students' food consumption including potentially hazardous food (PHF) and food preference in elementary school lunch menus. High protein foods and raw or cooked vegetable dishes in the menus for three weeks were grouped as PHF-1 and PHF-2, respectively. Three hundred eight-four children from three different elementary schools, aged 10 to 12 years, completed the questionnaire that asked them to report on how much they eat, what foods they like the most and the least, and why they did not like it. Chisquare test was used to analyze the differences among schools, Evades and genders far food consumption using the SPSS. Results showed that students were exposed to at least two kinds of PHF in school lunches per day. 89% and 82% of students ate 100% amount of PHF-1 and PHF-2, respectively. There were significant differences in the amount of food consumption by school and day served. Students preferred high protein foods, such as meat ball, pork and chicken barbecues, which were consumed the most. These data indicate that appropriate control measures or procedure is needed to manage hazards associated with PHF in the menu items to decrease the risk of foodborne illness in school lunch.

본 연구에서는 초등학교 급식에서 잠재적 위해식품을 포함한 급식메뉴의 기호도와 섭취현황을 분석하였다. 3주 동안의 메뉴에서 고단백음식과 생야채 또는 조리된 야채 메뉴, 과일 등을 잠재적 위해식품 1과 2로 각각 명시하였다. 세 곳 초등학교에서 10세에서 12세 학생들을 대상으로 학생들에게 그날의 급식을 얼마나 먹었는지, 어떤 음식을 가장 선호하는지, 좋아하지 않는 음식은 무엇이며, 왜 그 음식을 좋아하지 않는지 등을 설문 조사하였다. 학교 간, 학년 간, 성별간의 음식섭취량에 유의적 차이가 있는지를 SPSS을 사용하여 카이제곱 검정을 하였다. 결과에 따르면, 학생들은 적어도 급식을 통해 하루에 두 종류의 잠재적 위해식품군에 노출되는 것으로 나타났다. 조사대상자의 89%와 82%의 학생들이 잠재적 위해식품 1과 2를 각각 100% 다 섭취하는 것으로 나타났다. 또한 학교와 요일에 따라 학생들의 음식섭취량에는 유의적 차이를 나타내었다. 학생들은 고단백식이, 특히 미트볼조림, 돼지고기, 닭고기 바베큐를 선호하고 섭취 또한 많이 하는 것으로 나타났다 이번 연구 결과는 학교급식에서의 식중독 위험성을 감소하기 위해서는 급식 메뉴에서 잠재적 위해식품과 관련된 위해요소를 관리할 수 있는 방법 또는 공정의 필요성을 시사한다.

Keywords

References

  1. 식품의약품안전청: 식중독 발생 현황 및 예방대책 KFDA. 2005. 3 http:/www.kfda.go.kr (2004)
  2. 류경: 국내.외 식중독 발생 동향, 건강과 식이, 18, 44-48 (2004)
  3. 식품의약품안전청: 추정 및 원인식품별 식중독 발생현황. KFDA. 2006.6 www.kfda.go.kr (2006)
  4. 광주교육청: 2003 학교급식 관련 위생사고 발생일지. www.ketis.or.kr. (2003)
  5. Silverman GJ, Carpenter DF, Mensey DT, Rowley DB: Microbiological evaluation of production procedures for frozen foil pack meals of the central preparation facility of the frances E. Warren Air Force Base. Technical Report 76-37-FSL. U.S. Army Natick Research and Development Command, Natick, MASS (1976)
  6. 유화춘, 박희경, 김경립: 단체급식 메뉴 및 원부재료의 미생물학적 위해분석, 한국식생활문화학회지, 15, 123-137 (2000)
  7. 김금란, 장명숙: 구미지역의 사업체 급식소에서 조리된 채소류의 미생물 품질 및 비타민 C 함량 변 화, 대한영양사회 학술지, 4, 263-269 (1998)
  8. 권성희, 이현옥, 정덕화, 신원선, 엄애선: 초등학교 급식소에서의 HACCP 적용을 위한 계절별 환경 미생물학적 위해분석, 한국조리과학회지, 19, 647-658 (2003)
  9. 문혜경: 조리식품 위해요소의 평가, 급식.외식산업의 식품 위해요소 평가 및 관리 방안, 2004년 한국급식 위생관리학회 춘계학술 심포지엄, 한국급식위생관리학회, 61-77 (2004)
  10. 김복란, 채순주: 초등학교 급식의 비빔밥 생산과정에 따른 미생물적 품질평가, 대한가정학회지, 43, 19-29 (2005)
  11. 곽동경: 학교급식 식 재료 및 급식시설 안전관리 기준 설정에 관한 연구, 교육정책연구과 제 보고서 (2004)
  12. Nortermans S and Mead GC: Incorporation of elements of quantitative risk analysis in the HACCP system, Int. J. Food Microbio, 30, 157-173 (1996) https://doi.org/10.1016/0168-1605(96)00997-X
  13. Buchanan RI: The role of microbiological criteria and risk assessment in HACCP, Int. J. Food Microbiol, 12, 421-424 (1995) https://doi.org/10.1016/S0740-0020(95)80124-3
  14. Barraj LM and Petersen BJ: Food consumption data in microbiological risk assessment, J. Food Prot, 67, 1972-1976 (2004) https://doi.org/10.4315/0362-028X-67.9.1972
  15. FDA: Food Code, http//www.cfsan.fda.gov (2005)
  16. 김귀자: 초등학생의 학교급식에 대한 인식 및 선호도 조사, 서울교육대학교 석사학위 논문 (2005)
  17. 이윤주, 장경자: 인천시 초등학교 급식에서 자주 제공되는 음식의 기호도와 섭취량에 따른 1인 적 정량 설정을 위한 기초 연구, 대한영양사회 학술지, 4, 132-144 (1998)
  18. 한경수, 홍숙현: 서울 시내 위탁운영 중학교 급식의 운영현황 및 메뉴 기호도 조사, 대한 지역사회 영양학회지, 7, 559-570 (2000)
  19. 김경애, 김수자, 정난희, 전은례: 중학생의 학교급식에 대한 음식 기호도 - 광주.전남지역을 중심 으로, 한국조리과학회지, 19, 144-154 (2003)
  20. 김지영: 고등학교 급식의 실태 및 식단의 제공 음식군별 분석, 동국대학교 석사학위 논문 (2000)
  21. 교육인적자원부: 학교급식 위생관리 지침서. 교육인적자원부 특수교육보건과 (2004)
  22. National Restaurant Association: ServSafe course book. Third Edition. National Restaurant Association Educational Foundation (2004)
  23. USDA Food and Nutrition service: Guidance for school food authorities- Developing a school food safety program based on the process approach to HACCP principles, www.usda.gov (2005)
  24. 문혜경: 식품의약품안전청 지정 HACCP 적용 위탁급식소의 HACCP system 조사, 한국조리과학회지, 19, 24-33 (2003)