Abstract
The biological activities of extracts from the fruit, stem, and leaf of Hovenia dulcis were examined. In the batch mode of operation, the fruit, stem, and leaf of Hovenia dulcis were extracted with hot water for 10 hr. The fruit extract of Hovenia dulcis gave the highest activity for decreasing alcohol concentration which was 138% of control. The equilibrium between bioactive compound in the fruit (size : 4 mm) and hot water solution was reached within 6 hr and the recovery was 95% by three-times extraction. The fruit extract of Hovenia dulcis showed significant alcohol decrease in blood and hepatoprotective activity against $CCl_4$-toxicity in rat. The fruit extract significantly inhibited the elevation of serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and lactate dehydrogenase (LDH) levels.
본 연구에서는 헛개나무를 숙취해소 및 간 보호 관련기능성 식품으로 개발하기 위하여 헛개나무 열매, 잎 및 줄기 추출물의 알코올 분해효과를 확인하였고, 유효 성분의 추출조건을 확립하였으며, 동물실험을 통하여 혈중 알코올농도 저하 및 간 보호 효능을 검증하였다. 헛개나무의 열매 추출물이 가장 높은 알코올 분해 효능을 보였으며 대조군에 비해 38% 알코올 감소 효과가 있었다. 헛개 열매 (크기 : 4 mm)의 회분식 추출에서 유용 생리활성물질은 추출 6시간에 평형에 도달하였으며 총 3회의 추출로 대부분의 생리활성물질을 회수(>5%)할 수 있었다. 또한 동물실험에서 헛개 열매 추출물은 혈중 알코올 농도를 현저히 감소시켰으며 사염화탄소에 의한 간 독성 유발 쥐의 간 기능 수치인 AST, ALT 및 LDH 수준을 각각 45%, 52% 및 52% 감소시켜 헛개열매 추출물이 간 보호 효과가 있음을 확인하였다.