Effects of Dietary Safflower Seed Powder and Chitosan on Hatching Egg Production and Eggshell Quality in Aged Egg-type Breeder Hens

홍화씨 분말 및 키토산의 사료 내 첨가가 종란 생산성 및 후기 난각질에 미치는 영향

  • Kim E.J. (Animal Resources Research Center, College of Animal Husbandry, Konkuk University) ;
  • Shin S.C. (Animal Resources Research Center, College of Animal Husbandry, Konkuk University) ;
  • You S.J. (Animal Resources Research Center, College of Animal Husbandry, Konkuk University) ;
  • Ahn B.K. (Animal Resources Research Center, College of Animal Husbandry, Konkuk University) ;
  • Kang C.W. (Animal Resources Research Center, College of Animal Husbandry, Konkuk University)
  • 김은집 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
  • 신승철 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
  • 유선종 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
  • 안병기 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
  • 강창원 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터)
  • Published : 2006.03.01

Abstract

This experiment was conducted to investigate the effects of dietary safflower seed (SFS) powder and chitosan on hatching egg production and eggshell qualify in aged egg-type breeder hens. A total of four hundred 54-week-old Hy-Line Brown breeder hens were divided into five the groups and fed experimental diets either with addition of 0.25 and 0.50% SFS powder or 0.10 and 0.20% chitosan or devoid of all for 6 weeks. There were no significant differences in feed intake and laying performances among the groups. The rate of sellable egg in the groups fed diets containing SFS powder or chitosan was significantly increased compared to that of control (P<0.05), irrespective of dose-dependent manner. The addition of SFS powder or chitosan significantly improved the eggshell strength (P<0.01). Eggshell thickness was also significantly increased in the groups 134 diets containing chitosan as compared with that of control (P<0.01). Fertility and hatchability of egg set were significantly improved by dietary chitosan that those of control (P<0.05). ike contents of tibial Ca and P were significantly increased in the groups fed diets containing 0.5% SFS powder, 0.1 and 0.2% chitosan as compared with those of control. The levels of blood estrogen, calcitonin and parathyroid hormone were not affected by the dietary treatments. The overall results indicated that the proper use of some feed additives such as safflower seed powder and chitosan might provide means of improving eggshell quality and reproductive performances in aged egg-type breeder hens.

본 연구는 종계사료 내 홍화씨 및 키토산의 첨가 급여가 산란종계에서 종란 생산성 및 후기 난각질 강화에 미치는 영향을 검토하기 위하여 수행하였다. 54주령 Hy-Line Brown 산란종계 암탉 400수와 수탉 40수를 공시하여 Ca을 3.5%로 수준으로 함유한 실험사료(대조구)에 홍화씨 분말을 0.25% 및 0.50% 수준으로 첨가하거나 키토산을 0.10% 및 0.20% 수준으로 첨가한 총 5개의 실험사료(4반복)를 6주간 급여하였다. 사료섭취량 및 난생산성에서는 처리간에 차이가 없었으나, 종란율은 대조구에 비해 홍화씨 분말 및 키토산을 첨가한 모든 실험구에서 첨가 수준과 관계없이 유의하게 증가하였다(P<0.05). 평균 난각 강도는 홍화씨 분말 및 키토산 첨가에 의해 유의하게 개선되었으며(P<0.01), 난각 두께는 키토산 첨가구가 대조구에 비해 유의하게 높은 것으로 나타났다(P<0.01). 수정율 및 입란대 부화율은 대조구에 비해 키토산 첨가구에서 유의하게 개선되는 결과가 관찰되었다. (P<0.01). 경골 파쇄강도는 처리간에 큰 차이가 없었으나, 경골 내 Ca 및 P 함량은 대조구에 비해 홍화씨 분말 0.5% 첨가구와 키토산 첨가구(T3 및 T4)에서 유의하게 증가하였다. (P<0.01). 혈중 estrogen, calcitonin 및 PTH 등 호르몬 농도에서는 큰 변화가 없는 것으로 나타났다. 상기의 결과로부터 산란종계의 후기 난각질 및 생산성의 개선을 위해서는 사료 내 홍화씨 및 키토산과 같은 Ca의 이용성에 영향을 미치는 성분을 적절히 활용함으로써 후기 난각질과 부화율의 개선을 통해 종란 생산성을 향상시킬 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. Austin PR, Brine CJ, Castle JE, Zikakis JP 1981 Chitin: New facets of research. Science 212:749-753 https://doi.org/10.1126/science.7221561
  2. Chang TK, Coon CN 1990 Sensitivity of various bone parameters of laying hens to different daily calcium intake. Poultry Sci 69:2209-2213 https://doi.org/10.3382/ps.0692209
  3. Chen SE, Long DW, Nestor KE, Westor RL, Meuniot VL, Zhu H, Hansen RJ, Bacon WL 1999 Effect of divergent selection for total plasma phosphorus on plasma and yolk verylow density lipoproteins and plasma concentration of selected hormones in laying Japanese quail. Poultry Sci 78:1241-1251 https://doi.org/10.1093/ps/78.9.1241
  4. Elaroussi MA, Forte LR, Eber SL, Biellier HV 1993 Adaptation of the kidney during reproduction: role of estrogen in the regulation of responsiveness to parathyroid hormone. Poultry Sci 72:1548-1556 https://doi.org/10.3382/ps.0721548
  5. Elaroussi MA, Forte LR, Eber SL, Biellier HV 1994 Calcium homeostasis in the laying hen 1. Age and dietary calcium effects. Poultry Sci 73:1581-1589 https://doi.org/10.3382/ps.0731581
  6. Garlich J, Brake J, Parkhurst CR, Thaxton JP, Morgan GW 1984 Physiological profile of caged layers during one production year, molt and postmolt: Egg.production, egg shell quality, liver, femur, blood parameters. Poultry Sci 63:339-343 https://doi.org/10.3382/ps.0630339
  7. Hirano S, Itakura C, Seino H, Akiyama Y, Nonaka I, Kanbara N, Kawakami T 1990 Chitosan as an ingredient for domestic animal feed. J Agri Food Chem 38:1214-1217 https://doi.org/10.1021/jf00095a012
  8. Hy-Line VARIETY Brown 2000 Parent Stock Management Guide
  9. Koide SS 1998 Chitin- chitosan: Properties, benefits and risks. Nurt Res 18:1091-1101
  10. Nogueira CM, Zapata JF, Fuentes MF, Freitas ER, Craveiro AA, Aguiar CM 2003 The effects of supplementing layer diets shark cartilage or chitosan components and yolk lipids. Br Poultry Sci 44:218-223 https://doi.org/10.1080/0007166031000085607
  11. Ousterhout LE 1980 Effects of calcium and phosphorus levels on egg weight and egg shell quality in laying hens. Poultry Sci 59:1480-1484 https://doi.org/10.3382/ps.0591480
  12. Roque L, Soares MC 1994 Effects of eggshell quality and broiler breeder age on hatchability. Poultry Sci 73:1838-1845 https://doi.org/10.3382/ps.0731838
  13. SAS 2002 SAS User's Guide. Statistics, Version 8.e, SAS Institute. Inc. Cary, NC
  14. Seldin ED 1965 Arheologic model for cornical bone. Acta Orthop Scand 36(Suppl. 83):1-77 https://doi.org/10.3109/17453676508989366
  15. Singh R, Joyner CJ, Peddie MJ, Taylor TG 1986 Changes in the concentrations of parathyroid hormone and ionic calcium in the plasma of laying hens during the egg cycle in relation to dietary deficiencies of calcium and vitamin D. Gen Comp Endocrinol 61:20-28 https://doi.org/10.1016/0016-6480(86)90245-5
  16. Sugano M, Fujikawa T, Hiratsuji Y, Nakashima K, Fukuda N, Hasegawa Y 1980 A novel use of chitosan as a hypocholesterolemic agent in rats. Am J Clin Nutr 33:787-793 https://doi.org/10.1093/ajcn/33.4.787
  17. Tarasewicz Z, Ramisz AB, Szczerbinska D, Danczak A, Ramisz A, Pilarczyk B 2003 Effects of chitosan on selected production characteristics and hatching success of the Pharaoh quail. Elect J Poland Agri Univ 6:2
  18. Vahouny GV, Satchithanadam S, Cassidy MM, Lishtfort FB, Furda I, 1983 Comparative effects of chitosan and cholestyramine on lymphatic adsorption of lipids in the rat. Am J Clin Nutr 38:278-284 https://doi.org/10.1093/ajcn/38.2.278
  19. Yang CY, Oh TW, Nakajima D, Maeda A, Naka T, Kim CS, Sedel S, Guillemin G 1999 Effects of habitual chitosan intake on bone mass, bone-related metabolic makers and duodenum CaBP D9K mRNA in ovariectomized SHRSP rats. J Nutr Sci 49:371-378
  20. Zhang B, Coon CN 1997 The relationship of various tibia bone measurements in hens. Poultry Sci 76:1698-1701 https://doi.org/10.1093/ps/76.12.1698
  21. 김기영 김상범 임종우 2004 홍화씨 Yoghurt 급여가 난소절제 Rat의 골다공증에 미치는 영향. 동물자원지 46:69-76
  22. 김창혁 오덕환 채병조 2001 키토산 및 녹차 첨가가 산란계의 생산성, 소화율 및 혈액과 계란의 콜레스테롤 함량에 미치는 영향. 한국가금학회지 28:275-281
  23. 서현주 김준환 곽동윤 전선민 구세광 이재현 문광덕 최명숙 2000 늑골 골절을 유도한 흰쥐에서 홍화씨 분말 및 분획들의 급여가 골절 회복중 골조직에 미치는 영향. 한국영양학회지 33:411-420
  24. 석윤오 성형철 2002 계란형질들과 난황 콜레스테롤 수준에 대한 닭의 계통과 키토산의 첨가 수준간의 상호작용 효과. 한국가금학회지 29:81-88
  25. 송만강 한인규 이규호 곽종형 1981 산란계에 대한 칼슘 공급제의 사료가치 비교시험. 3. 칼슘 공급제의 입자도 및 공급원이 산란형질 및 난각질에 미치는 영향. 한축지 23:206-212
  26. 송해룡 나도경 김곤섭 장기철 황재민 연성찬 박형빈 최상원 2002 가토의 대퇴골 골결손시 홍화씨분말 및 마타이레시놀 투여가 신생골형성에 미치는 영향. 대한골절학회지 15:97-1045
  27. 전선민 김준한 이희자 이인규 문광덕 최명숙 1998 한국산 홍화씨 분말 보충식이의 급여가 골절된 흰쥐의 골대사지표에 미치는 영향. 한국영양학회지 31:1049-1056
  28. 한인규 이규호 이상진 강태홍 권관 1981 산란계에 대한 칼슘 공급제의 사료가치 비교시험. 2. 칼슘 공급수준이 산란율, 난각질 및 사료효율에 미치는 영향. 한국축산학회지 23:199-205
  29. 홍종욱 김인호 문태현 권오석 이상환 2001 산란계에 있어 Fermkito 50의 첨가가 혈청 및 난황 내 콜레스테롤 함량과 계란 품질에 미치는 영향. 한국가금학회지 28:7-13