Quality of Life after Esophageal Surgery for Esophageal Surgery

식도암 환자의 수술 후 삶의 질에 관한 연구

  • Kim Chong-Wook (Department of Thoracic & Cardiovascular Surgery, Gangneung Asan Medical Center, University of Ulsan College of Medicine) ;
  • Moon Hye-Won (Department of Thoracic & Cardiovascular Surgery, Asan Medical Center, University of Ulsan College of Medicine) ;
  • Kim Yong-Hee (Department of Thoracic & Cardiovascular Surgery, Asan Medical Center, University of Ulsan College of Medicine) ;
  • Park Seung-Il (Department of Thoracic & Cardiovascular Surgery, Asan Medical Center, University of Ulsan College of Medicine)
  • 김종욱 (울산대학교 의과대학 강릉아산병원 흉부외과) ;
  • 문혜원 (울산대학교 의과대학 서울아산병원 흉부외과) ;
  • 김용희 (울산대학교 의과대학 서울아산병원 흉부외과) ;
  • 박승일 (울산대학교 의과대학 서울아산병원 흉부외과)
  • Published : 2006.04.01

Abstract

Background: We study the QOL (quality of life) & functional improvement in patients underwent esophageal surgery for cancer by the viewpoint of the patient and would like make the guideline of recovery course. Material and Method: Between Dec. 1996$\sim$Aug. 2002, 250 patients were operated and 57 patients was enable interview, didn't have evidence of recurrence & survived more than 1 year postoperatively at Asan Medical Center. Questionnaire made by direct or telephone interview & include diet habitus, change of body weight, G-E (gastroesophageal) reflux, dumping symptom, change of daily life. Result: There were 53 men (93%), 4 women (7%) with mean age of $62.05{\pm}8.7$ (range: $37{\sim}94$). Operation method was Ivor Lewis operation in 43 case (75.4%), Esophagocolojejunostomy 4 case (7.1%), Mckeown operation 10 case (17.5%). In Diet habitus, 55 patients (96.5%) ate more than three times in a day with mean diet frequency was 3.5 times/day, 51 patients (89.5%) have been ate solid, regular diet, 5 patients (8.8%) enable to eat liquid diet. To compare with preoperative state, 32 patients (56.9%) had a diet speed more than 80%, 28 patients (39.1%) had a diet amount more than 80%. 32 patients (56.9%) had a little change of body weight within a 10%, 25 patients (43%) had a improvement rather than preoperative state. In G-E reflux, 4 patients (7%) had a reflux after every diet, 27 patients (47.4%) had a little reflux after diet. In dumping symptom. 7 patients (12.3%) had a diarrhea after meal. 38 patients (66.6%) had a normal activity 19 patients (33.3%) had a decreased activity. At present state, majority (53 patient-93%) of patient were satisfactory to the operation result, in spite of discomfort from time to time. In the emotional status, 50 patients (88%) had a well sleeping without disturbance. 65% of patients were comfortable in the psychology state. 39% of patients had a libido. Compare with their median age (63 y), it's a normal varient. Conclusion: QOL in patients underwent esophageal surgery for esophageal cancer nearly recovery to preoperative state.

배경: 식도암 환자에서 환자의 관점에서 본 수술 후의 삶의 질과 기능상의 호전을 연구해서 회복과정의 지침이 되게 하고자 하였다. 대상 및 방법: 1996년 12월부터 2002년 8월까지 서울아산병원에서 식도암으로 수술 받은 환자 250명 중 상담이 가능하며 1년 이상 재발 없이 살아있는 환자 57명을 대상으로 하였다. 질문은 환자와 직접 또는 전화 면담을 통하여 이루어졌으며 질문의 내용은 식사습관, 체중변화, 위식도 역류증, 급성 이동증, 일상생활의 변화 등으로 이루어졌다. 결과: 남자가 53명(93%) 여자가 4명(7%)로 평균 연령은 $62{\pm}05{\pm}8.7$ (범위 : $37{\sim}94$)이었다. 수술은 43예(75.4%)에서 Ivor Lewis 술식으로 행해졌고 4예(7.1%)에서 위결장공장 문합술 10예(17.5%)에서 Mckeown Operation이 시행되었다. 식사습관은 55명(96.5%)의 환자가 하루 세 차례 이상 식사하였으며 평균 빈도수는 3.5회/일이었으며 51명(89.5%)의 환자가 고형식, 정상식이 가능했고 5명(8.8%)는 유동식만이 가능했다. 술 전과 비교해 32명(56.9%)의 환자가 80% 이상의 식사속도로 먹을 수 있었고 28명(39.1%)의 환자는 술 전 양의 80% 이상을 먹을 수 있었다. 32명(56.9%)의 환자에서 체중이 10% 이내의 적은 변화가 있었으며 25명(43%)의 환자에서는 체중이 술 전보다 증가하였다. 4명(7%)의 환자에서 매 식사마다 위식도역류증이 있었고, 27명(47.4%)의 환자에선 식사 후 적은 역류증이 있었다. 7명(12.3%)의 환자에서 급속 이동증에 의한 식후 설사를 경험했다. 38명(66.6%)의 환자는 정상적인 활동을 하였고 19명(33.3%)의 환자에서 활동의 감소가 있었다. 면담 시점에서 53명(93%) 대부분의 환자가 때때로의 불편함에도 불구하고 수술 결과에 만족해 하였다. 정동상태에서 보면 50명(88.4%)의 환자가 수면장애 없이 잘 수 있었고 65%의 환자가 정신적으로 안락한 상태였다. 39%의 환자가 성욕을 느낀다고 대답했는데 환자군의 평균 연령이 63세인 것을 감안하면 정상범위에 있다고 할 수 있었다. 결론: 식도암으로 식도절제술 및 재건술을 받은 환자들의 삶의 질은 거의 술 전 상태로 회복할 수 있음을 알 수 있었다.

Keywords

References

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