Trends of commercial strain development and spawn industry in mushrooms

버섯의 품종 육성과 종균 산업의 동향

  • Yoo, Young-Bok (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
  • Kong, Won-Sik (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
  • Jang, Kab-Yeul (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
  • Oh, Se-Jong (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
  • Cheong, Jong-Chun (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
  • Jhune, Chang-Sung (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology)
  • 유영복 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 공원식 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 장갑열 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 오세종 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 정종천 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 전창성 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과)
  • Published : 2006.03.31

Abstract

According to UPOV (International Union for Protection of New Varieties of Plants), mushroom spawn market have to be opened by the year 2009. Number of commercial strains distributed by the year 2005 were 179 of 24 species of edible and medicinal mushrooms. Only nine strains of oyster mushrooms were registered as protected variety, which is not compatible with those recorded in other advanced countries. Meaning of spawn in broad sense contains commercial strains. Development of commercial strains faces two main problems in Korea : One is the complicated genetic patterns and sexuality of mushroom species, and the other is expensive experimental equipments and fruiting body growing houses. Resolution of these problems leads to development of mushroom strains. This could be achieved as follows; genetic resources collection and assessment, molecular characterization of useful genetic characters, development of new commercial strains by hybridization using typical genetic resources, strengthening of breeding research using "Mushroom Breeding Group", management of spawn research company by consortium, foundation of mushroom general industry, promotion of consumption, and upgrade of competition ability for other countries. These points are under discussion.

우리는 UPOV 협약에 의해 2009년 이후 품종시장을 개방해야 한다. 2005년 현재 23종류 179품종을 보급하였으나 품종보호등록 품종 수는 느타리 9개 이다. 이러한 품종등록 수는 선진국에 비해 아주 적은 편이다. 종균은 넓은 의미에서 품종도 포함한다. 품종개발을 하는데 몇 가지 문제점이 있는데 복잡하고 어려운 버섯의 성 양식, 값비싼 특수 실험기구와 자실체 생육시설이 필요하다. 이러한 문제를 해결하고 품종(종균)을 육성하기 위해서는 다음 사항들이 필요하다. 즉, 유전자원의 수집 및 평가, 게놈분석과 유용형질에 대한 분자생물학적 해석, 한국 고유의 품종 육성으로 품종보호등록, 별도지원의 가칭 "산학연 품종개발 연구단"에 의한 품종개발 연구 강화, 종균배양소의 컨소시엄에 의한 종균연구소 설립 운영, 버섯 종합상사 출현, 소비 촉진, 그리고 국제경쟁력 향상이 필요하다. 여기서는 이러한 것에 대해 논의 하고자 한다.

Keywords