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The study on the measurement of formaldehyde in saliva and urine by GC-MS

가스크로마토그래프-질량분석기에 의한 타액 및 뇨 중 포름알데하이드 분석법 연구

  • Shin, Ho-Sang (Department of Environmental Education, Drug Abuse Research Center, Kongju National University) ;
  • Ahn, Hye-Sil (Department of Environmental Science, Kongju National University)
  • 신호상 (공주대학교, 환경교육과, 약물남용연구소) ;
  • 안혜실 (공주대학교, 환경과학과 대학원)
  • Received : 2005.12.08
  • Accepted : 2006.02.20
  • Published : 2006.04.27

Abstract

A gas chromatography-mass spectrometric method was developed for the determination of formaldehyde in urine and saliva. In a 20 mL glass tube, 0.2 mL of urine or saliva was taken. Further, 1.8 mL of 0.1 M HCl, 0.1 mL of 2,000 mg/L 2,4-dinitrophenyl hydrazine and $20{\mu}l$ of 500 mg/L acetone-$d_6$ as internal standard were added in the tube and sealed tightly with cap. The solution was shaken for 20 min at room temperature and extracted using 4 mL of toluene. The extract was concentrated and redissolved with $100{\mu}l$ of acetonitrile, and then measured by gas chromatography-mass spectrometer (selected ion monitoring). The detection limit was 2.0 ng/mL and 0.5 ng/mL in saliva and urine, respectively. The calibration curves showed good linearity with r = 0.997 and 0.998 for saliva and urine, respectively. The method was used to analyze formaldehyde in rat urine after oral exposure. The developed method may be use ful to the monitoring for formaldehyde exposure in human.

가스크로마토그래프-질량분석기를 사용한 타액과 뇨 시료 중 포름알데하이드의 분석법이 확립되었다. 타액 또는 뇨 시료 0.2 ml를 20 mL 유리시험관에 넣고 0.1 M HCl 1.8 ml와 내부표준물질인 20 mg/L acetone-$d_6$$20{\mu}l$ 그리고 2,000 mg/L 2,4-dinitrophenyl hydrazine을 0.1 mL첨가하여 진탕기로 실온에서 20분간 반응시켰다. 반응 후 toluene 4 mL를 넣어 추출하여 원심분리 후 toluene 층을 분리하고 완전 농축시킨 후 acetonitrile $100{\mu}l$로 재 용해시켜 가스크로마토그래프-질량분석기로 측정하였다. 이때 검출한계는 타액 중에서는 2.0 ng/mL 이었고 뇨 중에서는 0.5 ng/mL이었다. 검량선은 타액과 뇨 중에서 각각 0.997과 0.998로 좋은 직선성을 보였다. 이 방법은 포름알데하이드를 구강 노출시킨 쥐의 뇨 중에서 포름알데하이드를 검출하는데 사용하였으며 사람의 뇨나 타액에서 포름알데하이드를 검출하는 데에도 가치 있는 방법으로 사료된다.

Keywords

References

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