Abstract
Cultivation of cauliflower mushroom (Sparassis crispa) became a good way of consumption for coniferous sawdust. However, conventional method for the cultivation demanded ready-decomposed sawdust in field more than 6 months, which resulted in the spatial and temporal problems. This study was conducted to develop an efficient cultivation method to minimize the problem with steam-treated sawdust media of Larix leptolepis, Pinus densiflora and Pinus koraiensis. By the treatment, mycelial growth was stimulated by 10% compared to that of untreated sawdust with the sawdust media of L. leptoiepis and P. koraiensis, and the mushroom productivity was improved from 12.5% (50.1 g/400 g) to 16.7% (66.7 g/400 g) with the sawdust medium of P. densiflora from first harvest in case of KFRI644. Steam treatment is thought to be a good method for cultivation of cauliflower mushroom by minimizing culturing period and increasing productivity, which is an effective way of utilization for coniferous sawdusts.
꽃송이버섯 재배는 침엽수 톱밥의 좋은 사용처로 부각되었다. 하지만 6개월 이상 야적한 톱밥을 사용하여야 한다는 기존의 재배방식은 야적공간과 시간의 문제를 낳는다. 보다 효율적인 꽃송이버섯 재배를 위하여 낙엽송, 소나무 및 잣나무 톱밥에 증기 처리를 하여 생산기간 단축을 시도하였다. 증기처리를 한 경우, 낙엽송과 잣나무 톱밥의 경우 10% 이상의 균사생장 촉진효과를 나타내었으며, 소나무 톱밥을 이용한 재배에서는 단 1회 수확한 KFRI644 균주의 경우 12.5%(50.1 g/400 g)의 수율을 16.7%(66.7 g/400 g)로 향상시킬 수 있었다. 즉, 증기처리는 침엽수 톱밥을 이용한 꽃송이버섯의 재배기간을 단축하고 생산성을 높일 수 있는 좋은 방법이며, 침엽수 톱밥자원의 효율적인 활용방법이라고 할 수 있다.