Abstract
We investigated the mechanism on occurring of briny injury in four fruit species (apple, pear, grape, peach). Briny injury of apple, pear, peach, and grape was induced by the foliar splay of saline solutions. Browning symptom was initiated one hour after the spray of 3% NaCl in apple, pearl and peach trees. while two hour were needed for grape, but the latter developed the symptom faster than the formers. Foliar spray of 3% NaCl resulted in 4-fold increase in ethylene production 24 h after the spray, and the production was returned to early stage rate after 72 h. Ethylene production of control was nearly constant with slight decrease after 4 h. Browning and defoliation response to the spray of 3% NaCl on lower side were not different from the spray on both sides regardless of fruit species, while no injury symptoms occurred by the spiny on upper side. In saline damage for treated date, lateral bud was only germinated in apple at 30 July. A shoot apex was 100% grew in all fruit tree. In result for hormonal content of leaf and shoot apex, control was high t-zeatin content in leaf. However, IAA and ABA content was increasing in high saline concentration.
조풍해(briny wind)에 대한 과수 과종간 피해 양상을 알아보기 위해 본 실험을 수행하였다. 갈변율의 경시적 변화에서 배와 복숭아는 처리 후 1시간 만에 갈변이 시작되었고, 사과와 포도는 2시간 후부터 갈변증상을 나타냈나. 배와 포도는 농도가 높아질수록 낙엽률도 증가되었다. 염분처리에 대한 사과의 에틸렌 함량은 NaCl 3.0% 처리한 경우 1, 2시간 후까지 무처리와 큰 차이가 없었지만, 24시간 후에는 무처리 보다 약 3배 이상 높은 함량을 나타냈고, 5일 후에는 차이가 없었다. 사과의 염분처리에서 뒷면처리는 앞 뒷면 전체처리한 경우와 동일한 갈변과 낙엽률을 보였다. 엽령에 따른 NaCl의 반응은 사과와 배 모두에서 성엽이 유엽보다는 피해가 크게 나타났고 배보다는 사과가 염에 대해 민감하였다. 처리시기에 따른 염피해 에서 7월 30일 처리는 사과에서 측아가 발아되었으며, 정단은 배 30%를 제외하고 나머지 과종은 100% 발아하였다. 상위엽과 정단의 호르몬 함량을 조사한 결과에서, 잎의 t-zeatin 함량은 대포구가 염처리구 보다 높은 함량을 나타냈다. 하지만 IAA와 ABA는 염농도가 높아질수록 상위엽의 함량이 증가하였다.