The Preference and Utilization of Green Tea and its Products of Adults in Chonbuk Area

전북지역 성인의 녹차 및 녹차관련 제품에 대한 기호도와 이용실태에 관한 연구

  • Yang, Hyang-Sook (Dept. of Food Science and Human Nutrition and Research Institute of Human Ecology Chonbuk National University) ;
  • Rho, Jeong-Ok (Dept. of Food Science and Human Nutrition and Research Institute of Human Ecology Chonbuk National University)
  • 양향숙 (전북대학교 식품영양학과.인간생활과학연구소) ;
  • 노정옥 (전북대학교 식품영양학과.인간생활과학연구소)
  • Published : 2006.09.30

Abstract

The purpose of this study was to investigate the preferences and utilization of green tea and its products for adults living in Chonbuk area. Self-administered questionnaires were collected from 388 (117 male, 271 female) subjects. who were classified into 5 groups by age. Data were analysed by chi-square and ANOVA. The results can be summarized as follows. On the investigation of preferences, there was a significant difference between and among the age groups(p<.001). More than 20% of the subjects in the $20{\sim}29$ years group preferred coffee and juice. A half of the elderly over 60 years preferred a kind of green tea. The frequency of green tea drinking was not significantly influenced by age. Drinking green tea less than once a day was replied by 59.0% of the subject of whom 44.3% drank the green tea at home. and 42.0% got information about green tea from TV or radio. Regarding the satisfaction with products using green tea, 62.6% of the subjects responded only 'mediocre.' The brown rice-green tea was marked to be the highest in terms of recognition among all kinds of products. The green tea-related products were rated higher by the elder group. In conclusion, future research should focus on the development of green tea and its products in accordance with the consumption pattern in each age group.

Keywords

References

  1. 김미지, 이순재(1994). 한국산 녹차, 우롱차 및 홍차음료의 cardmium 제거작용에 관한 연구. 식품영양과학회지, 23(5), 784-791
  2. 김미지, 이순재(2002). 녹차가 유산소운동후 흰쥐 간조직의 항산화 작용 및 근피로 회복에 미치는 영향. 한국식품영양과학회지, 31(6), 1058-1064
  3. 김영언, 오세욱, 권은경, 한대석, 김인호, 이창호(2004). 녹차, 메밀, 포도잎 추출물이 고콜레스테롤 급여 흰쥐의 지질대사 TBARS 및 혈액응고에 미치는 영향, 한국식품과학회지, 36(6), 979-985
  4. 김창순, 정순경, 오유경, 김재명(2003). 빵 부패미생물에 대한 녹차의 항균작용. 한국식품영양과학회지, 32(3), 413-417
  5. 김혜영, 정성미(2005). Cook-Chill System을 위한 생산품의 냉장저장 중 녹차 추출물의 첨가에 따른 일부 식중독균의 증식저해효과, 한국조리과학회지, 21(1), 47-52
  6. 박근형, 정종훈, 기민정, 은종방(1996). 국산 녹차의 소비자 행동에 관한 조사. 한국차학회지, 2(1), 129-146
  7. 박모라(1999). 대학생들의 음료소비실태 및 이미지 조사 연구, 동아시아식생활학회지, 9(4), 501-513
  8. 박장현, 한성희, 신미경, 박근형, 임근천(2001). 혐기처리 조건에 따른 녹차의 주요성분변화. 한국농작물학회지, 9(4), 275-279
  9. 박형우, 김윤호, 김상희, 차환수, 김동만(2004), 미주지역 현 지인을 대상으로 녹차음료에 대한 기호도 조사. 한국식품저장유통학회지, 11(4), 569-573
  10. 변재옥, 한재숙(2004). 녹차에 대한 인식 및 이용실태에 관한 연구. 한국식생활문화학회지, 19(2), 184-192
  11. 서영준, 나혜경, 이정상, joydeb. k. Kundu, 천경수(2003). 녹차추출물의 산화적, 염증적 조직손상에 미치는 보호효과. 한국식품과학회지, 국제녹차심포지움, 7, 103-118
  12. 손경희, 이민준, 민성희, 이현주(2000). 여성의 커피와 다류의 섭취에 영향을 주는 요인에 관한 연구. 한국식생활문화학회지, 15(5), 398-412
  13. 손규목, 배성문, 정지영, 신동주, 성태수(2005). 녹차와 보이차 추출물의 항산화효과, 한국식품영양학회지, 18(3), 219-224
  14. 신미경(1994). 녹차의 과학, 한국식생활문화학회지, 9(4), 433-445
  15. 신미경, 한성희, 한경조(1997). 녹차의 음용이 지방과 콜레스테롤을 투여한 흰쥐의 혈청지절 및 간의 조직에 미치는 영향, 한국식품과학회지, 29(6), 1255-1263
  16. 이금초롱(2004). 녹차소비자의 라이프스타일에 관한 연구. 한국차학회지, 10(1), 7-24
  17. 이서래, 이정희, 최성인(1993). 녹차음료의 중금속 제거효과. 한국식품과학회지, 국제녹차심포지움, 2, 29-33
  18. 이순재(1999). 당뇨쥐에서 녹차 카테킨의 심장 질환 예방 효과, 한국식품과학회지, 국제녹차심포지움, 5, 3-20
  19. 이순재, 김미지, 윤연희(1995). 한국산 녹차, 우롱차 및 홍차 음료의 중금속 제거 및 해독작용. 한국식품과학회지 국제녹차심포지움 30, 21-38
  20. 이순재, 최봉순(1998). 녹차음료가 당뇨쥐 폐조직에서의 약물대사 효소 활동에 미치는 영향. 대구효성가톨릭대학교 응용과학연구논집, 6(2), 287-296
  21. 임금철, 기민정, 정육재, 신기호, 최정(2004). 일본인의 한국 녹차 선호도에 관한 조사 연구. 한국차학회지, 10(3), 67-80
  22. 윤상웅, 황인아, 유종엽, 박경찬(2003). 녹차추출물을 함유한 보습제의 항염증 효과 평가. 대한피부과학회지, 41(1), 15-20
  23. 전정례, 박금순(1999). 구증구포에 의한 녹차제조 1. 일반성분 및 화학적 조성, 한국조리과학회지, 15(3), 95-101
  24. 정용선, 김인숙(1998). 노인소비자 정보탐색에 영향을 미치는 변수들에 관한 연구 - 건강보조식품을 중심으로-. 한국마케팅과학회지, 1, 87-108
  25. 정원훈, 신미경(2000). 고지방식이에 Treadmill 운동과 녹차 추출물 섭취가 흰쥐의 혈청지질에 미치는 영향. 한국식품영양과학회지, 29(4), 683-690
  26. 진현화, 양정례, 정종화, 김양하(2004). 고 콜레스테롤 식이투여 흰쥐에 있어서 녹차의 콜레스테롤 저하 효과, 한국식품영양과학회지, 33(1), 47-51
  27. 최정화, 이순재(2001). 만성 카드륨 중독 쥐에서 카드뮴 축적에 미치는 녹차 Catechin의 영향. 한국영양학회지, 34(4), 384-392
  28. 하태선, 박명희, 최영선, 조성희(1999). 대학생의 음료섭취 실태와 식품섭취 및 영양소섭취와의 관련성에 관한 연구. 대한영양사회학술지, 5(1), 21-28
  29. Tankred Wegener(2003). 체중감소 효과의 측면에서 본 녹차추출물의 건강관련 효능. 한국식품과학회지, 국제녹차심포지움, 7, 23-43