Proper Harvesting Time and Drying Temperature for Improving the Alisma plantago Quality and Yield

택사 수량과 품질 향상을 위한 적정 수확시기와 건조 온도

  • Hyun, Kyu-Hwan (Dept. of Resources Plant Development Sunchon Nat'l Univ.) ;
  • Kwon, Byung-Sun (Dept. of Resources Plant Development Sunchon Nat'l Univ.) ;
  • Lim, June-Taeg (Dept. of Resources Plant Development Sunchon Nat'l Univ.) ;
  • Shin, Dong-Young (Dept. of Resources Plant Development Sunchon Nat'l Univ.) ;
  • Shin, Jong-Sup (Sunchonsi Agricultural Technology and Extension Center)
  • 현규환 (순천대학교 농업생명과학대학) ;
  • 권병선 (순천대학교 농업생명과학대학) ;
  • 임준택 (순천대학교 농업생명과학대학) ;
  • 신동영 (순천대학교 농업생명과학대학) ;
  • 신종섭 (순천시 농업기술센터)
  • Published : 2006.11.30

Abstract

The characteristics associated with the Alisma plantago quality and the factors as the proper harvesting time and drying temperature of Alisma plantago were examined from 2004 to 2006 at Sunchon, Southern region. The Alisma plantago cultivars tested were Sunwol and Yongjun. The highest yields of root and good quality, color and luster were obtained when harvested 22 days after first frost date and dried with $35-40^{\circ}C$ of a weeks at the drying oven for Sunwol and Yongjin cultivars. Considering from our results, optimum harvesting time were most likely to be harvesting time of 22 days after first frost date and drying temperature of $35-40^{\circ}C$ of a weeks at the drying oven.

남부지역에서 고품질의 택사를 생산하기 위하여 적정 수확시기와 적정 건조온도를 검토하기 위하여 2004년부터 2006년까지 택사 선월종과 용전종을 공시하여 실험을 수행하였는데 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 첫 서리(초상) 후 22일 만인 12월 29일에 수확함으로서 선월종과 용전종이 수량성이 가장 높았고 품질에서도 회전식 박피기에서 박피한 결과 완전한 백색의 택사로 광택이 뚜렷하여 우수하였다. 2. 택사 수확 후 건조기 내에서 1주야로 7일간 $35-40^{\circ}C$ 건조할 때에 알맹이 택사(껍질이 벗겨진 박피된 택사)의 수량성이 가장 높았고 품질에서도 완전한 백색의 택사로 광택이 뚜렷하여 우수하였다. 따라서 택사의 품질 향상을 위해서는 첫 서리(초상)후 29일에 수확하고 건조는 $35-40^{\circ}C$ 건조기 내에서 1주일 건조함이 타당하리라고 생각된다.

Keywords