The Innovation Milieu of Red Pepper Agro-Industry District in Bonghwa County : A Cluster Perspective

지역 농산업산지의 혁신환경과 클러스터 육성전략 : 봉화군 고추농산업 사례

  • Published : 2005.04.30

Abstract

This paper aims to explore the innovation milieu of red-pepper agro-industry in Bonghwa County, in the northern part of Gyeongbuk Province, and suggest policy recommendations for bringing up local agro-industry from a cluster perspective. It turns out that the capabilities of Bonghwa red-pepper agro-industry to innovate are remarkably weak let alone soft infrastructures such as learning networks between innovation agents and social capital. In this sense Bonghwa red-pepper agro-industry can be viewed as an agricultural area simply specialized in production sector rather than a kind of agro-industry cluster. For moving up Bonghwa red pepper industry into an innovative cluster, the paper suggests that the policy makers need to focus on cultivating local learning communities, building a region-wide incorporated brand, promoting the local agricultural technology centre as a network hub of cluster and fostering the functional links between universities and local innovation agents, covering farmers, agricultural organizations, agro-food producers and the local government.

본 연구의 목적은 우리나라의 대표적인 낙후지역이자 고추주산지의 하나인 경상북도 봉화군의 고추 농산업의 혁신환경을 분석하고, 이를 토대로 지역 고추 농산업의 육성 전락을 클러스터 관점에 기초하여 제시하는 것이다. 봉화군 고추농산업의 혁신인프라는 매우 취약하고 산학연관 네트워크 또한 활성화되어 있지 못하므로, 클러스터 발전단계 상으로 단순 고추 주산지 상태에 머무르고 있는 것으로 나타났다. 그러나 지식커뮤니티의 결성 및 지자체의 적극적인 산학연관 네트워크 육성 의지 둥에 따라 혁신환경이 점진적으로 개선되는 변화양상도 확인된다. 이를 토대로 본 연구에서는 봉화 고추 농산업을 클러스터화를 위해서는 학습 커뮤니티 조직의 활성화, 공동 브랜드 구축, 네트워크 매개기관으로서의 농업기술센터의 역할 제고, 지식창출의 중심 연계기관으로서 지역 대학과의 연계 강화 등에 초점을 두어야 함을 제안한다.

Keywords