한국안광학회지 (Journal of Korean Ophthalmic Optics Society)
- 제10권2호
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- Pages.91-97
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- 2005
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- 1226-5012(pISSN)
단백질 제거제의 작용에 영앙을 미치는 요인
Factors in effecting the activities of the protein remover
- Park, Mijung (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
- Shin, Young Min (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
- Chang, Ji Yeon (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
- Kim, Daesoo (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology)
- 투고 : 2005.01.04
- 발행 : 2005.04.30
초록
단백질 제거 목적으로 사용되는 효소세척제(소프트콘택트렌즈 단백질제거제)의 작용이 처리시간, 온도, pH 및 소프트콘택트렌즈의 재질에 따라 변화되는지를 알아보았다. 콘택트렌즈 단백질 제거제 중 subtilisin계 단백질 제거제를 선택하여 각기 조건을 달리하여 작용시킨 후 소프트콘택트렌즈에 잔존하는 단백질 양의 변화를 측정하였다. 단백질 제거제 처리 후 60분까지는 단백질이 제거되는 정도가 급격하게 증가하였으나, 처리 시간을 60분 후부터 24시간까지 연장하였을 경우에는 단백질이 제거되는 정도에 커다란 변화가 없었다. 단백질 제거제의 효과는
We investigated the question whether protein removing activities of enzyme cleaner - protein remover for soft contact lens - are associated with the material of soft contact lens as well as action time, temperature and pH of enzyme solution. We used a subtilisin cleaner as protein remover and estimated the protein amount remained on soft contact lens after using the subtilisin cleaner under the different conditions. The remained protein in soft contact lens was greatly decreased until treatment for 60min, but no significant differences were found from 60min to 24hr. The cleaning effect of the enzymatic treatment in the range of
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