The Economic-Geographical Consideration of Fisheries of the West Coast Area, Chungnam in the 1910s in "Hangooksusanji"

"한국수산지" 를 통해 본 1910년경 충남 서해안 지역 수산업에 관한 경제지리학적 고찰

  • Jo Chang-Yon (Dept. of Geography, Kongju National University) ;
  • Kim Hag-Tai (Cheongyang Girls' Information High School)
  • Published : 2005.04.01

Abstract

In this study, we analysed the state of the fisheries in Chungnam around 1910 from Hangook Susanji. As a result, there were about 30 ports in the west coast area in Chungnam, and we can classify their locations into 5 types Type I is located in small and mid sized rivers. Type II is located in a costal port. Type III is ports facing the open sea, and type IV is ports in a bay. Type V is ports on islands of coast. Species of fish are porges, mackerels, sting rays, croakers, hairtails, shrimps, etc. The base of fishing porge was Jukdo and Yeondo. The fishing banks of croakers are formed from Chilsantan, Jeonlado to the area of seashore, Chungnam. Hairtails were caught near all the areas of seashore. Salt manufacturing is done near all coasts of Chungnam, Seocheon-bay, Ungcheon-bay, Ocheon-bay, Anmyeon island, Taean, Dangjin area, etc represent this work. Especially, the salt which was produced in Taeangun was so famous that it was called ' Taeansalt'. In the Kum-river area there were 32 fishing villages. Freshwater fish were caught in the upper stream area and the mouth of Geumgang, down stream, was the center for producing Baengeo. There were 23 fishing villages, and the species consisted of croaker, hairtail, Forge, gray mullet, sting ray, sharks, anchovy, shrimps, etc in Biin-bay. The coast of Boryeong had about 33 fishing villages, but their fishing industry was not developed more than their good salt manufacturing. Though there are records that Chunsu-bay had 28 fishing villages, Taean peninsula and Garolim-bay had about 70 fishing villages, and Asan-bay area had about 55 fishing villages, they were developed a little, but not more than Weir fisheries or salt manufacture on the base of salt area and the tideland because these areas were just for farming. South of Anmyeon island of West coast island areas is the biggest area of Stow nets on stakes fishing and the island areas down mouth of Kum river were centers for producing porge.

본 연구에서는 $\ulcorner$한국수산지$\lrcorner$ 를 통한 1910년경 충남의 수산업 현황 및 실태 등을 분석하였다. 분석결과 충남 서해안 지역에는 30개의 포구가 있었으며, 이것들의 입지유형을 5개 유형으로 분류할 수 있었다. I 유형은 중 $\cdot$소하천변에 위치한 포구, II유형은 금강본류 연안의 포구 III유형은 연안에서 외해에 접하고 있는 포구, IV유형은 만내에 입지하는포구, V유형은 연안도서지역의 포구들이다. 어종은 도미, 삼치, 가오리, 조기, 갈치, 새우등이며, 도미어업 근거지는 죽도 및 연도였으며, 조기어장은 전라도 칠산탄에서 충남연해 일대에 형성되었고, 갈치는 전 연안 각처에서 어획되었다. 제염업은 충남 전해안의 만입부에서 이루어졌으며, 대표적 지역은 서천만, 웅천만, 오천만, 안면도, 태안, 당진지역 등이다. 특히 태안군 지역에서 생산된 소금은 태안염이라 불릴 정도로 유명하였다. 금강 연안은 어촌이 32곳 있었으며, 하류지역인 금강구는 뱅어의 중심어장이었다. 비인만 지역은 23곳의 어촌이 있었는데, 어종은 조기, 갈치, 도미, 숭어, 가오리, 상어류, 멸치, 새우, 등을 어획하였다. 보령연해 지역은 33곳의 어촌이 입지하고 있었지만, 제염업이 성하여 어업은 크게 발달하지 못하였다. 천수만 지역은 28곳의 어촌, 태안반도 및 가로림만 연안에는 70여 곳의 어촌, 아산만 지역은 55곳의 어촌이 기록되어 있지만, 이들 지역이 농업을 주로 행하였기 때문에 염업이나 간석지를 중심으로 어전어업 정도가 발달한 정도였다. 서해 도서 지역 중 안면도 남쪽 지역은 주목망 어업이 가장 발달한 해역이었고, 금강 하구의 도서지역은 도미의 중심어장이었다.

Keywords