Studies on Chemical Properties of Cheongtae

청태의 이화학적인 특성 연구

  • Hong Sun-Pyo (Research Center for Industrial Development of BioFood Materials, Chonbuk National University) ;
  • Jeong Hae-Sang (Research Center for Industrial Development of BioFood Materials, Chonbuk National University) ;
  • Jeong Eun-Jeong (Faculty of Biotechnology(Food Science & Technology Major), Chonbuk National University) ;
  • Shin Dong-Hwa (Faculty of Biotechnology(Food Science & Technology Major), Chonbuk National University)
  • 홍선표 (전북대학교 바이오식품 소재 및 산업화 연구센터) ;
  • 정해상 (전북대학교 바이오식품 소재 및 산업화 연구센터) ;
  • 정은정 (전북대학교 응용생물공학부(식품공학)) ;
  • 신동화 (전북대학교 응용생물공학부(식품공학))
  • Published : 2005.12.01

Abstract

To accept basic data of utilizing of cheongtae as a raw material of new food and industrial products, major chemical components were investigated. As a results of mineral analysis, the content of P (310.52mg/100 g) was much higher. than those of K (48.65 mg/100 g), Ca (40.93 mg/100 g), Mg (27.87 mg/100 g), Na(14.36 mg/100 g), Fe (6.31 mg/100 g), Zn (4.40 mg/100 g) and Cu(1.27 mg/100 g). The main components of free sugar in cheongtae were sucrose and glucose. The main fatty acids of total lipid were linoleic acid and oleic acid, which comprised over 75$\%$ of total fatty acids. The daidzein and genistein levels in cheongae were 40.95 mg/100g, 38.02 mg/100 g, respectively.

청태를 다앙한 가공식품으로 개발하고 그 활용방안을 모색하기 위한 기초 자료를 얻기 위하여 청테의 화학성분을 분석한 결과는 다음과 같다. 무기질은 P(310.52 mg/100 g)의 함량이 가장 높았으며 그 다음이 K(48.65 m100 g), Ca(40.93 mg/100 g), Mg(27.57 mg/100 g), Na(14.35 mg/100 g), Fe(6.31 mg/100 g), Zn(4.40 mg/100 g), Cu(1.27 mg/100 g) 순으로 나타났다. 유리당은 sucrose가 125.97 mg/100 g, glucose 66.03 mg/100 g, fructose 57.21 mg/100 g이었다. 총지방질의 지방산 중 linoleic acid의 함량이 가장 높았고 그 다음이 oleic acid이었는데 이 두 지방산의 함량이 75$\%$이상을 차지하였다. 청태의 daidzein과 genistein의 함량은 각각 40.95 mg/100 g, 38.02mg/100 g이었으며 daidzeinen/genistein의 비율은 1.08로 daidzein이 더 높은 것으로 나타났다.

Keywords

References

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