Study on Management of Artificial Flavors in Korea

국내 합성착향료 관리제도 설정을 위한 연구

  • Hong Ki-Hyoung (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Lee Tal-Soo (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Jang Yaung-Mi (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Park Sung-Kwan (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Park Sung-Kug (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Kwon Yong-Kwan (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Jang Sun-Yaung (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Han Ynun-Jeong (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Won Hye-Jin (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Hwang Hye-Shin (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Kim Byung-Sub (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Kim Eun-Jung (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration) ;
  • Kim Myung-Chul (Food Additives Team, Nutrition and Functional Food Headquarters, Korea Food and drug Adiministration)
  • 홍기형 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 이달수 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 장영미 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 박성관 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 박성국 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 권용관 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 장선영 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 한윤정 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 원혜진 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 황혜신 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 김병섭 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 김은정 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀) ;
  • 김명철 (식품의약품안전청 영양기능식품본부 식품첨가물팀)
  • Published : 2005.12.01

Abstract

This study was performed to develop management system of artificial flavor in Korea that considered the usage and management of artificial flavor within or outside (Europe, USA and JECFA) and to offer a yardstick for judgement and prevent from confusing when manufacture or import artificial flavoring substances. In questionnaire survey for flavoring manufacture form, ideal management system and others in companies related artificial flavor, the replier answered that artificial flavor was mainly used to drinks as water soluble from and that the countries exporting flavoring substances most frequently to Korea were Japan. Europe and America sequentially. On the basis of above results, we prepared the positive list (proposal) on about 1800 artificial flavoring substances for application to regulations in Korea Food Additives Code.

본 연구는 우리나라 식품첨가물공전의 18개유형과 72개 개별품목으로 구성된 합성착향료를 국내$\cdot$외 규정 및 관리제도를 고려하여 국제적 조화 및 안전성을 확보하고 이에 따른 최적의 관리제도를 마련하기 위해 수행되었다. 제외국의 합성착향료 관리제도와 안전성평가원칙을 검토하고 국내 착향료 관련 업체를 대상으로 제조현황, 이상적인 관리제도에 대해 설문조사를 실시하였다. JECFA와 FEMA에서는 합성착향료를 우리나라와는 달리 허용물질목록 (positive list)으로 관리하고 있으며 유럽과 일본 역시 이러한 체제로 전환할 예정인 것으로 나타나 이에 따른 국내 관리체제의 변화가 요구된다. 국내의 합성착향료 제조현황에 대해 설문지를 통해 조사한 결과, 수용성 향료는 음료에 많이 사용되고 있으며 주요 수입국가는 일본, 유럽, 미국의 순으로 나타났다. 합성착향료의 수입이나 제조시 가장 이상적인 관리제도를 묻는 의견에는 유럽과 Codex를 선호하는 것으로 나타났으며 국내에 적용하기에 가장 이상적인 관리방법에서도 유럽의 제도를 가장 이상적인 것으로 생각하는 것으로 나타났다. 식품첨가물공전 중 합성착향료의 허용물질목록화에 대해 조사대상기업의 $70\%$가 핀성하였으며 시행시기는 $44\%$가 제외국의 시행후가 가장 적절하다고 답변하었다. 상기 조사를 기반으로 현행 식품첨가물공전의 개별 및 유형별 관리체계를 허용물질목록으로 전환한 1800여 품목의 목록(안)을 제시하였다.

Keywords

References

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