Cultivation of Cauliflower Mushroom (Sparassis crispa) Using Coniferous Sawdust-based Media with Barley Flours

보릿가루가 첨가된 침엽수 톱밥을 이용한 꽃송이버섯 재배

  • Park, Hyun (Division of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Bong-Hun (Division of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Oh, Deuk-Sil (Jeollanamdo Forest Environmental Research Station) ;
  • Ka, Kang-Hyeon (Division of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Bak, Won-Chull (Division of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Hak-Ju (Division of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute)
  • 박현 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 이봉훈 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 오득실 (전남산림환경연구소) ;
  • 가강현 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 박원철 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 이학주 (국립산림과학원 화학미생물과)
  • Published : 2005.12.30

Abstract

Cauliflower mushroom (Sparassis crispa) is an edible mushroom that shows remarkably high contents of $1,3-{\beta}-D-glucan$ compared to other edible mushrooms. The mushroom is known to give high antitumor and immunologic activities, thus the mushroom is recently cultivated in Japan and Korea. However, cultivation methods are being kept in secret or under patents by some companies with complicated procedures. This study was conducted to solve the problem by providing a simple method for the cultivation of cauliflower mushroom. We could produce the mushroom using sawdust-based media of Larix leptolepis, Pinus densiflora and P. koraiensis with addition of barley flours and sugar. The ratio of the sawdust : barley flours : sugar used for this study was 80:20:3 in dry-weight base, and the water content was adjusted as 65%. The productivity was somewhat different among the species of sawdust media and the strains of Sparassis crispa for the cultivation, and the mushroom production reached up to 177g from 650g base(productivity : 27%). Thus, this medium is strongly recommended as a practical cultivation method for cauliflower mushroom. By the way, further study for the determination of adequate concentration of barley flour and the selection of proper strain for each sawdust species is needed.

꽃송이버섯은 $1,3-{\beta}-D-glucan$의 함량이 다른 버섯에 비하여 훨씬 높은 식용버섯이다. 이 버섯은 항암 및 면역증강 효과가 큰 식용버섯으로 알려지면서 최근에는 일본과 한국에서 재배하고 있다. 하지만, 쉽게 재배할 수 있는 방법이 알려지지 않고 일부 기업이 특허권의 범주 내에서 재배를 하고 있는 형편이다. 본 연구는 이러한 문제를 해결하고자 간단한 공정으로 꽃송이 버섯을 재배 할 수 있는 방법을 개발한 것이다. 낙엽송, 소나무, 잣나무의 톱밥을 이용하여 보릿가루와 설탕을 80:20:3의 중량 비율로 섞은 후 수분함량을 65% 내외로 맞춘 병배지에서 꽃송이버섯을 생산할 수 있었다. 톱밥 종류 및 균주에 따라서 자실체 생산성은 다르게 나타났는데 650g의 배지에서 최고 177g(수율 27%)를 수확할 수 있었다. 따라서 실용적인 꽃송이버섯 재배방법으로 이 배지를 적극 추천한다. 단, 생산성 향상을 위해서는 보릿가루의 적정 농도와 톱밥종류에 맞는 균주의 선발이 지속적으로 필요하다.

Keywords