초록
본 시험의 연구목적은 사료용 호밀 품종들의 출수기를 조사하여 숙기군을 분류하고, 지역별 파종기별 적품종을 추천하여 양질 다수성 조사료를 안전하게 생산 이용하기 위함이다. 축산 연구소 조사료자원과 시험포장에서, 2002년에서 2003년까지 2개년 동안 수행한 결과를 요약하면 아래와 같다. 사료용 호밀의 출수기가 가장 빠른 조숙품종은 올호밀, Vita grazer, 팔당호밀 등 3개품종이었으며, 중숙품종에는 Kool grazer, Bi,u grazer, Maton, Winter grazer 및 호밀22호 등 5개 품종이었고, 만숙품종군에는 가장 출수기가 늦은 5월 5일의 Danko와 5월 1일의 Humbolt 등 2개 품종이었다. 사료용 호밀 품종들의 m^{2}당 경수는 대부분의 품종들이 1,000개 이상이었으며, 경수가 가장 적은 품종은 건물수량이 가장 높은 Humbolt 품종의 789개이며, 도복이 비교적 적은 품종은 만생품종 Danko이었다. 그리고 한해, 병해 및 충해는 거의 발생하지 않았으며, 품종 간 사료 품질 특성의 차이도 다소 있음을 알 수 있다. ha당 건물수량은 표준품종 Kool grazer가 12,409kg일때, 이 보다 증수된 품종은 Humbolt가$23\%$로 가장 높았으며, Vita grazer $21\%$, Maton $13\%$ 등 크게 증수되었으며, 이 밖의 다른 품종들도 5~$10\%$가지 증수되었으며, Homil22는 표준품종과 거의 같았다.
This experiment was carried out to classify heading date of forage rye cultivars, and study agronomic characteristics, dry matter yield per ha and forage quality of winter rye cultivars in Suwon for 2 year from 2002 to 2003. The earliest cultivars among forage winter rye cultivars were Olhomil and Vitagrazer, which the heading date was April 21. The latest cultivar was Danko, which was May 5. Koolgrazer was April 26 and Homil 22 was April 30, respectively. Therefore, we classified the cultivars into three groups according to their heading date. The earliest group includes Olhomil, Vitagrazer, Paldanghomil, the middle group includes 5 cultivars which are Koolgrazer, Barrgazer, Maton, Wintergrazer and Homil22, and the latest group contains Humbolt and Danko. The number of tiller per $m^{2}$ of most cultivars were more than 1,000. The cultivar which has lowest tiller was Humbolt, which dry matter yield was the largest, and its tiller was 789. The lodging happened after each precipitation. Danko was the cultivar that has lowest lodging frequency. There has been little disease and insect and the difference in the quality of each cultivar. The yield of dry matters per ha of Humbolt was increased $123\%$, Vita grazer $121\%$, Maton $113\%$ comparing the standard cultivar, Kool grazer of 12,409kg, and Homil 22 was almost the same with the standard cultivar.