Study on the Optimization of Substrate and COD-reduction in the Cultivation of Yeast Candida rugosa in Sugar Beet Stillages

사탕무알콜증류폐액을 기질로 Candida rugosa 효모균체를 생산할 때 기질의 최적화와 COD감소에 대한 연구

  • 이기영 (호서대학교 자연과학부 식품생물공학전공)
  • Received : 2004.08.20
  • Accepted : 2004.09.17
  • Published : 2004.09.30

Abstract

Sugar beet stillages were used as a substrate for the production of single cell protein by a thermotolerant yeast Candida rugosa. 3 Stillage substrates were nutritionally optimized for the better production of yeast biomass and for the reduction of COD. The addition of Phosphorus(P) was required for all stillages, but Nitrogen(N) only when the residual sugar remained. The addition of P increased the biomass production to 23-61%. The addition of N increased the biomass production only a little, but when added together with P increased to 90%. The COD decreased to 26-46% when P was added, but decreased to 85% when P was added together with N.

사탕무즙을 이용한 알콜생산에서 배출되는 증류폐액(sugar beet stillage)을 기질로 고온성 효모인 Candida rugosa를 이용해 단세포단백을 생산 할 때 기질의 최적화와 COD 감소를 연구하였다. 인의 첨가는 실험에 사용된 3가지 모든 시료기질에 꼭 필요한 것으로 나타났고 질소첨가는 기질의 잔당농도가 높을 경우에 필요하였다. 모든 시료에 있어서 인의 첨가는 생균생산율(Biomass production)을 23-61% 까지 크게 높였다. 이에 비해 질소의 첨가는 잔당함량이 높을 경우 생균생산율을 약간 상승시켰으나 질소와 함께 첨가할 경우 90%까지 크게 높였다. COD는 인의 첨가로 인해 26-46%까지 더 감소되었으며 질소와 함께 첨가할 경우 85%까지 크게 감소되었다.

Keywords